Czy opłata cukrowa odchudzi Polaków?

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2020 16:10
Za napoje pomarańczowe zapłacić możemy nawet o 35 proc. więcej. A to tylko przykład tego, co czeka nas po wprowadzeniu opłaty od cukru.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: aastock/shutterstock.com/cc

Ministerstwo chce w ten sposób walczyć m.in. z otyłością i nadwagą, z którymi to zmaga się coraz więcej Polaków. Dane OECD nie dostarczają jednak dowodów na to, że opłata od cukru wprowadzony w innych krajach długofalowo przyczynia się do poprawy zdrowia obywateli. Czy zatem jest szansa, że zmieni coś w Polsce? O tym porozmawiamy po godz. 15.00.

Po 16.00 z Weroniką Puszkar przeniesiemy się do Japonii. Większość odmian sushi w postaci i kształcie, jakie dziś znamy, nie liczy sobie więcej niż 200 lat, lecz ich pierwowzory mogą pochwalić się 25-wiekową historią. Metody konserwowania (piklowania) ryb w soli i ryżu znane były zarówno na północy Chin, jak i w Azji Południowo-Wschodniej co najmniej od V wieku p.n.e. i, jak sądzi większość badaczy, stamtąd właśnie trafiły do Japonii wraz z umiejętnością uprawy ryżu.

***

Na audycję "Czat Czwórki" zapraszamy w środę (29.01), po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan.

kul


Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta
Czytaj także

Dieta pudełkowa - co jemy z tych pudełek i czy to zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2019 12:14
Wiele osób decyduje się na dietę pudełkową ze względu na wieczny brak czasu. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że często wybieramy dietę niedoborową. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 10:28
- Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. 
rozwiń zwiń