Smutna, monotonna gastronomia - to wynik pandemii

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2021 20:07
- Dziś na rynku gastronomicznym króluje pizza, hamburgery, sushi i ramen - wymienia Agata Zarębska, znawczyni łódzkiego rynku restauracji. - Restauracje zmieniają swoje menu i profil działalności na dopasowany do tego, co realnie są dziś w stanie sprzedawać i na czym są w stanie zarabiać - dodaje.  
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Drazen Zigic
shutterstock ekologia zgoda dłonie 1200.jpg
Epidemia i ekologia. Jak koronawirus wpływa na środowisko?

Gastronomia to jedna z najbardziej poszkodowanych branż w czasie pandemii. Gotowanie na wynos nie wystarcza by normalnie funkcjonować. 


Posłuchaj
21:31 czwórka czat czwórki 16.02.2021.mp3 Jaka będzie przyszłość restauracji? (Czat Czwórki/Czwórka)

- Dziś restauracje radzą sobie, jak mogą. Wszyscy weszli w tryb przetrwania. Kilka lokali się zamknęło, kilka zawiesiło działalność i próbują przeczekać - mówi Agata Zarębska, portal jemywłodzi.pl. - Szykują specjalne oferty, wszyscy działają na pełnych obrotach, ale widać też, że dziś zaczyna brakować energii - dodaje. 

Zdaniem specjalistki największym problemem, który wygenerowała sytuacja pandemii jest to, że rynek gastronomiczny staje się homogeniczny. - Restauracje, które miały ciekawe, świetne, autorskie menu teraz przestawiły się na produkcję burgerów, bo to są w stanie sprzedawać - zauważa gość Piotra Firana. - To bardzo smutne, bo to ogranicza różnorodność na rynku gastronomicznym - dodaje. - Dziś ciężko powiedzieć, jak szybko te lokale będą mogły wrócić do pierwotnego profilu działalności - dodaje. 

Sprawdź także:

Anna Zarębska ze względu na swój zawód ma szanse bywać w restauracjach. Wiele osób chciało by być na jej miejscu, ale wciąż jesteśmy pełni obaw. Specjalistka w maju, po pierwszym etapie pandemii, zauważyła dużą odpowiedzialność w zachowaniu klientów restauracji, ale też obawy, które towarzyszyły wyjściom do lokali gastronomicznych. - Dziś, w tych warunkach, lokal nie zapełni się, nawet jeśli otworzy salę dla gości. Dodatkowo otwarcie restauracji, wbrew zaleceniom władz, niesie ryzyko wysokich kar i jest duże - podkreśla. - Dodatkowo żadna restauracja nie chciałaby zostać ogniskiem zakażenia koronawirusem - dodaje. 


shutterstock jedzenie haamburgey kosmos 1200.jpg
Sfermentowane warzywa czy tortilla - co będą jeść kosmonauci?

Marcin Dyrda, doradca gastronomiczny z serwisu gastrowiedza.pl, zwraca uwagę, że dziś nikt nie wie, jak przetrwać w gastronomii. - To sytuacja, z która wszyscy restauratorzy, inwestorzy spotykają się pierwszy raz i zastanawiają się co dalej - zauważą. - Takiej restauracji, którą kiedyś znaliśmy, z pełną obsługą kelnerską, obsługą gościa, chyba już nie będzie - dodaje. 

Ekspert przytacza też smutne przewidywania, które mówią, że około 40 procent lokali gastronomicznych nie da sobie rady przez pandemię. - Restauratorzy ratują się na wszelkie sposoby. Największe możliwości przetrwania maja te biznesy, które już teraz nastawione są na sprzedaż na wynos - zauważa. - W niemałych kłopotach znalazła się kuchnia wykwintna, nie można pokazać dania na talerzu, transport wpływa na temperaturę podania, po transporcie liczy się tylko smak - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Anna Depczyńska

Gość: Anna Zarębska (jemywłodzi.pl), Marcin Dyrda (doradca gastronomiczny z serwisu gastrowiedza.pl)

Data emisji: 16.02.2021

Godzina emisji: 16.08

pj

Czytaj także

Letnia gastronomia. Zanim zamówisz, sprawdź, co piszą w sieci

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2020 18:40
W zeszłe wakacje Inspekcja Handlowa skontrolowała blisko 170 barów i restauracji. Okazało się, że w czterech przypadkach na pięć wystąpiły nieprawidłowości związane m.in. ze złym oznakowaniem oraz wydawaniem za małych porcji. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szukanie pracy w czasie pandemii. "Myśl o sobie inaczej niż dotychczas"

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2021 19:13
Wielu przedsiębiorców zmuszonych jest zamknąć swoje firmy, a potem się przebranżowić. Pracy poszukują także młodzi, którzy dopiero zaczynają karierę. Jak odnaleźć się na rynku, który wraz z rozwojem pandemii dynamicznie się zmienia?
rozwiń zwiń