Polska kuchnia. jak gotowano 100 lat temu?
Polska kuchnia to nie tylko bigos, schabowe i pierogi. Nasz kraj podzielony jest na aż dziesięć regionów, z których każdy może poszczycić się kulinarną odrębnością. A na nasze smaki wpływ miały tradycje Niemców, ale także Żydów czy Rosjan. - Polska kuchnia jest interesująca i złożona, i z pewnością stanowić może powód do narodowej dumy. Potrawy staropolskie, serwowane od XVI do XVIII w., to swoisty fenomen. Ze względu na długie okresy postu jedzono wówczas bardzo dużo ryb, do których dodawano dużo przypraw korzennych - to mija się z wizją kuchni "tłustej i niezdrowej" - podkreślał Adrian Ordakowski i tłumaczył, dlaczego rozkwit polskiej sztuki kulinarnej przypadał właśnie na XVII w. Zaś jak przekonywała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, w Polsce jest ogromny potencjał kulinarny. - A jedzenie to jedno z najlepszych narzędzi promowania naszej kultury poza granicami - mówiła ekspertka. - Nie zawsze doceniane przez instytucje, które właśnie do prowadzenia tej promocji zostały stworzone.
Wraz z rozwojem kultury szlacheckiej kuchnia ewoluowała, odchodzono od wieprzowiny - którą uważano za mięso niegodne - na rzecz ptactwa, czyli stworzeń, które były "bliżej Boga" Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Adrian Ordakowski
Czy sami Polacy znają rodzimą kuchnię i co ta kuchnia mówi o nas samych? Czy wiemy, jak ewoluowała na przestrzeni wieków? Jakie nieoczywiste produkty - poza niedźwiedzimi łapami, czy ogonami bobrów - spożywano trzysta lat temu? Skąd wzięły się stereotypy o tym, że staropolskie dania pełne były mięsa i tłuszczu? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie sprawdziliśmy także, z których polskich dań jesteśmy najbardziej dumni, a warszawiaków zapytała o to Weronika Puszkar.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Food Studies Uniwersytet SWPS), Adrian Ordakowski (Muzeum Pałac w Wilanowie)
Data emisji: 3.05.2018
Godzina emisji: 15.08
kd/gs