Anna Zielińska To zostało już naukowo udowodnione - wysoko przetworzone mięso powoduje wszelkiego typu choroby nowotworowe. Przejście na wegetarianizm jest jednak dobre nie tylko dla nas samych, ale także dla naszej planety
Alarmujące jest, że na świecie mieszka sześć miliardów ludzi, a spożycie mięsa na osobę wzrosło do 130 kg rocznie - to oznacza, że problemem będzie niebawem wyprodukowanie koniecznej do wykarmienia wszystkich jego ilości. Czy stopniowo będziemy ograniczać mięso w diecie oraz czy każdy, bezkarnie dla zdrowia, może przejść na wegetarianizm?
- Tak, wegetarianizm to dieta przyszłości. Spójrzmy na m.in. na zanieczyszczenia i gazy cieplarniane produkowane przez fermy zwierząt. Poza tym wykarmienie jednego zwierzęcia na takiej fermie to zużycie ogromnych ilości wody, ziaren - mówi Anna Zielińska, z Fundacji VIVA!. A jak przyznała dietetyk Iwona Kibil, wegetarianizm dobrze zaplanowany i ułożony nie jest ani bolesny, ani niezdrowy. - Na początku możemy mieć problem z przyswajaniem produktów z nasion strączkowych, ale to przechodzi, za to potem możemy dużo zyskać - mówi ekspertka.
Iwona Kibil Weganie mniej obciążeni są ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia, czy cukrzycę typu drugiego niż osoby spożywające mięso
Ekspertki Czwórki tłumaczyły także, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta wegetariańska i wegańska i opowiadały, czy istnieje korelacja miedzy nadmiarem spożywanego mięsa, a tyciem. Ponadto w audycji poznaliśmy najważniejsze terminy z wegetariańskiego słownika.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Anna Depczyńska
Goście: Iwona Kibil (dietetyk, specjalistka żywienia człowieka), Anna Zielińska (Fundacja VIVA!)
Data emisji: 9.01.2016
Godzina emisji: 16.35
kd