W przyszłości wszyscy będziemy wegetarianami?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2017 10:48
Badania wskazują, że coraz więcej osób w Polsce decyduje się na dietę wegetariańską albo przynajmniej ogranicza ilość jedzonego mięsa. Z drugiej strony to jednak mięsożercy nadal stanowią większość.
Audio
  • Dieta wegańska - warto na nią przejść? Jakie ma konsekwencje dla nas i naszej planety? (Czat Czwórki)
Czy dla dobra naszej planety powinniśmy stopniowo przechodzić na dietę roślinną? (zdjęcie ilustracyjne)
Czy dla dobra naszej planety powinniśmy stopniowo przechodzić na dietę roślinną? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: pixabay.com/aubrechtovamar/domena publiczna

Anna Zielińska To zostało już naukowo udowodnione - wysoko przetworzone mięso powoduje wszelkiego typu choroby nowotworowe. Przejście na wegetarianizm jest jednak dobre nie tylko dla nas samych, ale także dla naszej planety

Alarmujące jest, że na świecie mieszka sześć miliar­dów ludzi, a spo­ży­cie mięsa na osobę wzro­sło do 130 kg rocz­nie - to oznacza, że problemem będzie niebawem wyprodukowanie koniecznej do wykarmienia wszystkich jego ilości. Czy stopniowo będziemy ograniczać mięso w diecie oraz czy każdy, bezkarnie dla zdrowia, może przejść na wegetarianizm?

- Tak, wegetarianizm to dieta przyszłości. Spójrzmy na m.in. na zanieczyszczenia i gazy cieplarniane produkowane przez fermy zwierząt. Poza tym wykarmienie jednego zwierzęcia na takiej fermie to zużycie ogromnych ilości wody, ziaren - mówi Anna Zielińska, z Fundacji VIVA!. A jak przyznała dietetyk Iwona Kibil, wegetarianizm dobrze zaplanowany i ułożony nie jest ani bolesny, ani niezdrowy. - Na początku możemy mieć problem z przyswajaniem produktów z nasion strączkowych, ale to przechodzi, za to potem możemy dużo zyskać - mówi ekspertka.

Iwona Kibil Weganie mniej obciążeni są ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia, czy cukrzycę typu drugiego niż osoby spożywające mięso

Ekspertki Czwórki tłumaczyły także, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta wegetariańska i wegańska i opowiadały, czy istnieje korelacja miedzy nadmiarem spożywanego mięsa, a tyciem. Ponadto w audycji poznaliśmy najważniejsze terminy z wegetariańskiego słownika.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Anna Depczyńska

Goście: Iwona Kibil (dietetyk, specjalistka żywienia człowieka), Anna Zielińska (Fundacja VIVA!)

Data emisji: 9.01.2016

Godzina emisji: 16.35

kd


Czytaj także

To co słodkie jedz rano, a schudniesz?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 11:41
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez izraelskich naukowców, jedzenie słodkiego na śniadanie może być zdrowe i chroni nas przed podjadaniem łakoci w ciągu dnia. W Czwórce sprawdziliśmy czy tak na pewno jest.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń