Misa mocy - zdrowe rozpoczęcie Nowego Roku
W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. - Trudno dyskutować z informacjami, które nie odwołują się do badań naukowych. Tymczasem pragnę przypomnieć, że zwykłe orzeszki ziemne też mogą spowodować wstrząs anafilaktyczny - mówi Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.
Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę
Także sceptycznie do wyników kontroli NIK podchodzi Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego. - Zawartość tych dodatków jest mikroskopijna i to, że korzystamy z nich w określonym zakresie, nie wydaje się być niczym złym. Niemniej najlepsze jest to, co lokalne i świeże. A takiej żywności w Polsce nie brakuje - dodaje.
Jak bada się substancje wzmacniające smak? Kto decyduje, że dany składnik jest bezpieczny dla naszego zdrowia? czym jest żywność autentyczna? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Dominika Klimek
Goście: Joanna Gajda-Wyrębek (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH), Jan Bondar (rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego)
Data emisji: 10.01.2019
Godzina emisji: 15.07
kul/pj