Maciej Blatkiewicz Sam gotuję często, ale dla mojej dziewczyny. Dla siebie raczej tego nie robię, bo - choć mam wiedzę - moje umiejętności nie są zbyt wysokie. Brakuje mi też cierpliwości, by marynować, piec, poświęcać po kilka godzin na każde danie.
- Jest coraz więcej miejsc z kanapkami "premium", czyli takimi, których przygotowanie trwa troszkę dłużej niż zwykłych dań tego typu. Jest także bardzo mocno zauważalny trend na kuchnię azjatycką i to nie na konkretne dania z jednego kraju - chodzi o cały region, który staje się u nas coraz bardziej modny - opowiadał o kierunkach kulinarnego rozwoju restauratorów w Polsce Blatkiewicz. Mówił także o swoim warsztacie kucharskim i podkreślał, że by być dobrym w tej materii, warto dokształcać się na bieżąco, najlepiej poprzez praktykę. - Sam wiedzę zdobywam w ten sposób, bo już samo jedzenie konkretnych dań sprawia, że więcej o nich wiemy - mówił gość Kamila Jasieńskiego.
W Czwórce opowiadał o kolejnych kulinarnych trendach i modach w 2017 roku i zdradził m.in., co zaskoczyło go w kuchni wegańskiej, do której jeszcze do niedawna podchodził sceptycznie. Opowiadał także o unikaniu słodyczy, kanapkowych rajach w dużych miastach i o swoim… popisowym śniadaniu.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Maciej Blatkiewicz (twórca kulinarnego kanału na YouTubie, entuzjasta jedzenia)
Data emisji: 31.05.2017
Godzina emisji: 8.15
kd/jsz