Mózg, ufo, melodia - co widzimy w renesansowych malowidłach?
W starożytnym Egipcie znano sól, zajadano się ciastkami i piwem
Na drogę do krainy Ozyrysa wyposażano zmarłych w różne potrawy. Co prawda nie zachowały się one do naszych czasów, ale z osadów na brzegach naczyń można wywnioskować, co królowało na stołach w egipskich domach. Nie wiemy dużo na temat starożytnych kulinariów, bo takie informacje rzadko trafiały do źródeł, czyli świętych ksiąg, czy na ściany grobowców. Zachowały się m.in. informacje na temat składanych bogom ofiar. - Miały swoje nazwy. Jedna z nich, ofiara hotep, na którą składały się dania jarskie: różnego rodzaju rośliny, owoce i warzywa, ciastka, wypieki pszenne oraz... piwo.
08:54 _PR4_AAC 2020_06_27-14-16-42.mp3 Co jadali starożytni Egipcjanie? (Zaklinacze czasu/Czwórka)
Epidemie na przestrzeni wieków - co się zmieniło przez stulecia?
O starożytnym menu uczymy się malowideł naściennych grobowców
Na drugi rodzaj ofiar składano różnego rodzaju mięso. W starożytnym Egipcie jadano drób, woły, barany i ryby, rzadziej dziczyznę i wieprzowinę. Choć kuchnia egipska nie jest tak różnorodna, jak na przykład polska, na dworze faraona jadało się smacznie. Cennym źródłem informacji na temat dawnej kuchni egipskiej są wyobrażenia naścienne, które ilustrują podawane na dworze owoce takie jak granaty czy winogrona. Znano sól, którą pozyskiwano najprawdopodobniej z odsalania wody, jadano gotowany bób, palmy dum, z których przygotowywano sok kuku. Stosowano wiele znanych nam dziś przypraw jak tymianek, czy majeranek.
Chleb dla każdego. Co jadała najniższa klasa społeczna?
Tutenchamon na życie po śmierci otrzymał do swojego grobowca kilkadziesiąt pojemników wypełnionych pieczonym mięsem, koszami z pieczywem, owocami i warzywami oraz mnóstwem przypraw. Inaczej wyglądała sytuacja w niższych grupach społecznych. Na typowy egipski obiad składały się warzywa, pieczywo i piwo. Nawet wypłata była wypłacana w litrach piwa, oliwy i sztukach pieczywa. Tradycje kulinarne, jak mówił prof. Andrzej Niwiński zachowały się do dziś. Współcześni Egipcjanie stawiają na warzywne menu do dodając do niego świeże i suszone owoce, mięso spożywając przy okazji spotkań i świąt.
***
Tytuł audycji: Zaklinacze czasu
Prowadzi: Jakub Jamrozek
Goście: prof. Andrzej Niwiński (archeolog)
Data emisji: 27.06.2020
Godzina emisji: 14.09
ac