Śnieg do jedzenia. Czy można zrobić z niego ciastka?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2017 11:30
Brytyjski dziennik "The Guardian" odnalazł w jednej z książek kucharskich sprzed lat przepis na... śniegowe ciastka. Znany kucharz Grzegorz Łapanowski tylko w Czwórce testuje tę recepturę.
Audio
  • Grzegorz Łapanowski i przepisy na dania ze śniegu (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Jak smakują i ile mają kalorii ciastka ze śniegu - o tym m.in. w Sztuce jedzenia
Jak smakują i ile mają kalorii ciastka ze śniegu - o tym m.in. w "Sztuce jedzenia"Foto: Pixabay/jill111/dom. publiczna

Czytaj także
robert trzópek 1200.jpg
Kuchnia molekularna. Gotowanie bez hamulców

- Dla większości z nas hasło "danie ze śniegu" brzmi abstrakcyjnie. Uważają tak nawet ci, którzy w kuchni spędzają dużo więcej czasu niż statystyczny Polak. Tymczasem okazuje się, że podczas II wojny światowej do robienia naleśników i ciast zamiast jajek używano śniegu, wykorzystując jego właściwości spulchniające - opowiada szef kuchni. 

W audycji podpowiadamy, jak zrobić ciasto ze śniegu i o czym koniecznie musimy pamiętać. Razem z gościem zastanawiamy się też, po co szefom kuchni białe szaleństwo na talerzu i sprawdzamy, w czym najlepiej panierować śnieżną kulę. 

***

Tytuł audycji: "Sztuka jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Joanna Chacińska (wokalistka zespołu Bisquit)

Data audycji: 15.01.2017

Godzina audycji: 15.13

kul/jsz

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Appetit". Zdrowa dawka kulinarnego hedonizmu

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2017 17:45
Joanna Chacińska, wokalistka zespołu Bisquit, lubi muzyczno-kulinarne podróże, a projekt z nimi związany nazwała "Appetit". Jego efektem jest seria wydawnictw z muzyką niszowych artystów, fotografiami i przepisami.
rozwiń zwiń