Paulina Gąsiewska Naczelną zasadą naszej diety powinna być różnorodność - tylko wtedy możemy mieć pewność, że niczego w niej nie zabraknie, niczego nie będzie za dużo
- Jeszcze niedawno było tak, że zdrowe produkty nie kojarzyły się smacznie. "Superfoods" są dla mnie jak superbohaterowie, bo oto nadchodzi pomoc, żeby dostarczać swojemu organizmowi wszystko to, co najlepsze, a z drugiej strony mieć niesamowitą przyjemność z jedzenia - mówiła Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK".
Czy możemy zatem porzucić dotychczasową dietę i wprowadzić do swojego jadłospisu nowe produkty spożywcze? - Należy pamiętać, że badania nad "superfoods" trwają stosunkowo krótko. W tej chwili wskazują na to, że składniki zaliczane do "super jedzenia" mają pozytywny wpływ na nasz organizm. W przyszłości kolejne obserwacje mogą zweryfikować te wyniki - mówiła Magdalena Tomaszewska-Obolałek, badaczka Food Studies na SWPS.
Kto zyskuje najwięcej na żywieniowych modach? Czy ekologiczne jedzenie jest ekonomiczne? Zapraszamy do wysłuchania dyskusji.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Paulina Gąsiewska (dietetyk NCEŻ Centrum Żywności i Żywienia), Magdalena Tomaszewska-Obolałek (Food Studies SWPS)
Data emisji: 14.11.2017
Godzina emisji: 15.07
ac/mg