Włoska branża gastronomiczna czeka teraz na wsparcie rządu. Bez tego będzie ciężko Nestor Grojewski
- Bezradność i niepokój te uczucia towarzyszą Włochom już od wielu tygodni. Wszyscy mają świadomość, że Włochy są krajem, który w Europie najbardziej cierpi z powodu pandemii - opowiada szef kuchni. - To także moment, w którym przyszłość włoskiej branży gastronomicznej stoi pod znakiem zapytania - dodaje. I tłumaczy, że nie chodzi tylko o przyszłość restauracji, ale też włoskiego rolnictwa. - Koronawirus dotyka wszystkich. Musimy brać pod uwagę, że może nam zabraknąć dostawców warzyw, owoców, mąki. I z czego my będziemy gotować? - pyta.
Jaki w przyszłości będzie włoski styl życia? Na pewno Włosi staną się bardziej ostrożni i mniej wylewni Nestor Grojewski
Rozmówca Beaty Kwiatkowskiej przyznaje też, że mieszkańcy Włoch wiedzą, że nie potraktowali koronawirusa z właściwą powagą. Dlatego dziś jest w nich więcej obaw, niż nadziei. - Zamknięcie lokali gastronomicznych na czas kwarantanny dla wielu właścicieli będzie oznaczać koniec ich, czasami wielopokoleniowego, interesu. Z włoskich sklepów znikają polskie produkty, mało kto chce dziś wspierać lokalnych dostawców - opowiada.
Nestor Grojewski podkreśla, że koronawirus wpływa również na włoski tryb życia i włoską tradycję. - Zamiast uścisków na powitanie podajemy sobie łokcie, zachowujemy metrowy dystans i naprawdę nie wiem, kiedy wrócimy do przyjacielskich pocałunków - mówi. - Prawdopodobnie wszystko kiedyś wróci do normy, ale to nie będzie norma, którą znaliśmy - podsumowuje.
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska
W audycji mówiliśmy także o konkursie Agar Art Contest organizowanym przez Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne, którego głównym założeniem było wyhodowanie z różnych szczepów bakterii posianych na szalce Petriego dzieł sztuki. Sprawdzaliśmy też, jak smakuje kotlet z bakterii i jak białka z mikroorganizmów zachowują się na talerzu?
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Nestor Grojewski
Data emisji: 23.03.2020
Godzina emisji: 13.05
kul/pj