Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy
Dzieciństwo w kimchi
Film w reżyserii Amerykanina o koreańskich korzeniach - Lee Isaaka Chunga - to zaskakująca i zawadiacka, a jednocześnie pełna czułości, uniwersalna opowieść o delikatnej sztuce zapuszczania nowych korzeni, która wymaga czasu, cierpliwości i pokory. - Wytrzymałe zioło minari jest trafną metaforą historii rodziny emigrantów z Korei, która chce zapuścić korzenie w Stanach Zjednoczonych - opowiada gość Czwórki. - Ale mimo ogromnej chęci, każdy z członków rodziny odczuwa tęsknotę za tym, co koreańskie.
05:38 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - minari 23.05.2021.mp3 "Minari" - tęsknota za smakami z dzieciństwa (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Jak cię ktoś kocha, to cię nakarmi. I "Minari" też jest o tym, zwłaszcza jeśli przyjrzymy się babci Soonji Iza Wierzbińska
Minari pojawia się w momencie przyjazdu babci Soonji do Arkansas, która jako pierwsza sadzi tę roślinę na farmie. - Soonjia jest cudowna, nie kryguje się amerykańskim blichtrem Nic dziwnego, że Amerykańska Akademia Filmowa postanowiła nagrodzić Oscarem Yuh-jung Youn za tę właśnie kreacje - dodaje Iza Wierzbińska.
MINARI ZWIASTUN | dobrastronafilmu
"Parasite". Co oscarowy film mówi o Korei Południowej?
Podziały społeczne w azjatyckiej kuchni
Choć kultura kulinarna w Azji jest na bardzo wysokim poziomie, to wielu mieszkańców, nie ma nawet w domu kuchni. - Twórcy filmowi z tej części świata często odnoszą się w swoich filmach do wątków kulinarnych, żeby poprzez jedzenie opowiedzieć więcej o miejscu, z którego pochodzą - wyjaśnia dziennikarz filmowy Rafał Pawłowski. To zjawisko jest szczególnie zauważalne w kinematografii koreańskiej. M.in. dlatego, że w połowie lat 90. Korea podjęła decyzję o otwarciu się na świat, ale przy zachowaniu własnej tradycji. Stąd promocja lokalnej kuchni w filmach i otwieranie restauracji koreańskich na całym świecie.
08:26 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - azja 23.05.2021.mp3 Jak smakuje kino Azji? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
W "Parasite" wraz ze zmianą statusu społecznego bohaterów, zmienia się ich status kulinarny. Z osób stołujących się w jadłodajniach dla biedoty awansują do grona tych, którym się gotuje Rafał Pawłowski
Świat zachwyca się tymi produkcjami, są one tez doceniane przez samych Koreańczyków. - W ostatnich latach największymi przebojami były "Le Grand Chief" i "Kimchi Battle", czyli filmy przypominające trochę nasze programy kulinarne. Przy czym te pojedynki toczyły się nie między uczestnikami show, tylko między reprezentantami różnych pokoleń kucharzy - dodaje gość Czwórki.
Le Grand Chef 2: Kimchi Battle (2010) / KoreanFilmBiz KoBiz
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Iza Wierzbińska (Best Film), Rafał Pawłowski (krytyk filmowy)
Data emisji: 23.05.2021
Godzina emisji: 13.16
kul