Co zrobić z niezjedzoną, czerstwą bagietką? Takie pytanie zadał sobie projektant mebli Tomek Rygalik i storzył stół, który został zaprezentowany na wystawie "The Food Project. The Shape of Taste" otwartej we włoskim Rovereto. Bagietka była francuska, wystawa włoska, a projekt polski. Czy jedzenie często inspiruje dizajnerów? O tym opowiedzą Tomek i Ania Rygalik.
Od artystycznego stołu przejdziemy do zastawy, która ze sztuką ma więcej wspólnego niż z jedzeniem. Zajmiemy się także roślinnymi i naturalnymi tkaninami, które są przyszłością mody. Sukienka z mleka, kawy, pomarańczy, pokrzywy, czy skorupiaków niestety nie do przemierzenia, a jedynie do zobaczenia na wystawie Textifood. To ostatnia szansa, aby poznać historię tych smacznych tkanin.
***
Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (27.11) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.
kul