#NonHazPlasticDiet. Stajemy się ludźmi z plastiku
18 miliardów kilogramów jedzeni rocznie marnuje się w Chinach - takie niepokojące informacje podają tamtejsze władze. Z tego względu zdecydowały się one wprowadzić nową ustawę, ta ma między innymi zakazywać gościom restauracji zamawiać większej ilości jedzenia niż potrzebują. Celem nowych przepisów jest walka z marnowaniem żywności.
03:49 czwórka pierwsze słyszę 19.05.2021 chiny.mp3 Jak walczyć z marnowaniem żywności - pomysł chińskiego rządu i polskie dane (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zgodnie z nowym chińskim przepisem, właściciele restauracji mogą te opłaty pobierać od tych, którzy na talerzach zostawili zbyt dużą część zamówionego dania. Grzywny mają grozić też tym, którzy pośrednio promują marnowanie żywności, np. na filmikach wrzucanych do mediów społecznościowych - tzw. mukbangach.
- Na Dalekim Wchodzie w zasadzie je się cały czas na ulicach. Chiny wydały ten nowy przepis dlatego, że tam jest taka moda, że się prezentuje to, co się je, a w zasadzie to, co się degustuje - mówi Sławomir Brzózek, ekspert z inicjatywy Faceci w Zieleni. - To nie jest tak, że ktoś robi transmisję ze zjedzenia całego obiadu, pokazywane jest, jak dana osoba je daną rzecz, kilka kęsów, spróbuje, a potem kolejne danie. Cała reszta jest wyrzucana - dodaje.
Fenomen mukbangów. Oni jedzą, ty patrzysz
źr.[햄지]Hamzy/리얼먹방:) 집밥이 최고지!! ★ 참치김치찌개, 계란말이, 고등어구이, 시래기된장무침 ㅣHome-cooked mealsㅣREAL SOUNDㅣASMR MUKBANGㅣ
Ekspert zaznacza, że Chińczyków jest dużo więcej niż nas. Bogatych Chińczyków też jest więcej niż bogatych Polaków. Do tego dochodzi inny model kulturowy, inne postrzeganie wartości jedzenia. - Skoro chiński rząd zdecydował się na taki krok, wprowadzenie tej ustawy, to znaczy, że musimy mieć do czynienia z potężnym marnotrawstwem - podkreśla.
Sprawdź także:
W tej sprawie należy również pamiętać o kwestii całego otaczającego nas środowiska. - W momencie, gdy jakąś żywność marnujemy, to marnujemy nie tylko jedzenie, ale też zasoby, które były użyte do jej wyprodukowania - wyjaśnia Sławomir Brzózek. - Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 14,5 tysiąca litrów wody, 1 kg wieprzowiny - zauważalnie mniej, ale nadal prawie 6 tysięcy, 1 kg papieru oznacza zaś zużycie 250 litrów wody. Człowiek, przez całe swoje życie, do zdrowego funkcjonowania potrzebuje około 42-45 tysięcy litrów wody, w zależności od długości życia.
Polskie superfoods. Dlaczego warto sięgać po lokalną żywność?
Gdzie jedzenia tracimy najwięcej?
Ostatnie badania przeprowadzone przez Instytut Ochrony Środowiska, Polskie Banki Żywności i SGGW prezentują miejsca największych strat żywności. - Już na etapie produkowania żywności około 15 procent się marnuje. Gdy surowce z rolnictwa przetwarzamy na jedzenie, na produkty żywnościowe, to tracimy kolejne 15 procent. Można powiedzieć, że na etapie pola i przetwórni tracimy blisko 30 procent jedzenia - wyjaśnia rozmówca Weroniki Puszkar. - Niewielkie ilości tracimy podczas transportu. W gastronomii, czyli w barach i restauracjach - niewiele mniej niż 1,5 procent, w handlu - 7. Cała reszta, czyli aż 60 procent jedzenia, marnuje się w naszych domach - dodaje. Wyrzucamy nasze zakupy prosto do kosza.
***
Tytuł audycji: "Pierwsze słyszę"
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 19.05.2021
Godzina emisji: 7.16
pj