Monika Mrozowska udowadnia, że zupy mają moc

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2018 16:05
Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce.
Audio
  • Monika Mrozowska mówi o książce "Zupy moc" i poleca swoje ulubione przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Monika Mrozowska i Kamila Dębczak w studiu Czwórki
Monika Mrozowska i Kamila Dębczak w studiu CzwórkiFoto: Monika Góral/Czwórka

- Zupy to świetny, jednogarnkowy posiłek na śniadanie. Jestem fanką bardziej sycących śniadań, zamiast lekkich owsianek czy koktajli - mówiła Monika Mrozowska. - W okresie jesienno-zimowym zupy są u mnie w domu na porządku dziennym. Wiosną i latem także zjedzenie ciepłego posiłku rano także świetnie się sprawdza.

Najnowsza książka Mrozowskiej to 70 przepisów na zupy o mocy odchudzającej, uodparniającej i regenerującej. – Staram się, by moje zupy były treściwe. Szukając przepisów, inspirowałam się kulinariami całego świata: szukałam perełek kuchni wietnamskiej, węgierskiej, chorwackiej czy ukraińskiej – mówiła rozmówczyni Kamili Dębczak. - Znajdowałam ciekawe przepisy i zmieniałam je tak, by były zgodne z moimi przekonaniami. Jeśli więc dana zupa zawierała mięso, usuwałam je, zastępując innymi składnikami. Dzięki temu także sporo się nauczyłam.

Czym zaskoczy swoich czytelników Morozowska w książce "Zupy moc" i które przepisy są według niej najbardziej smaczne? Które zupy mają działanie wychładzające dla organizmu, a jakie składniki wzmacniają naszą odporność? I jak do zup przekonać dzieci? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamila Dębczak

Gość: Monika Mrozowska (autorka książki "Zupy moc", aktorka)

Data emisji: 14.05.2018

Godzina emisji: 8.15

kd/jp

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bio, eko czy organic? "Stosuj zasadę ograniczonego zaufania"

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2018 17:00
- Teoretycznie wszystkie te określenia powinny znaczyć to samo i powinny być certyfikowane przez Unię Europejską zielonym znaczkiem z listkiem złożonym z 12 gwiazdek. Ale w tej kwestii wyobraźnia producentów nie zna granic i łatwo jest dać się nabrać - ostrzega Anna Kurowicka z "Ulicy Ekologicznej".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2018 16:40
Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski.
rozwiń zwiń