- O probiotykach najczęściej mówimy przy antybiotykoterapii, która zaburza naturalną homeostazę organizmu i powoduje uszczerbek w naszej mikroflorze bakteryjnej - wyjaśnia gość Czwórki. - Trzeba wiedzieć, że flora jelitowa jest tu szczególnie ważna, to stamtąd pochodzi 80% naszej odporności - dodaje.
Agnieszka Mroczek zwraca uwagę na probiotyki kupowane w aptekach, ale przede wszystkim te, które możemy jeść na co dzień, w postaci zsiadłego mleka, serów, kiszonek, jogurtów. - Te produkty zawierają mikroorganizmy, czyli bakterie, które żyją z nami w symbiozie od wieków - wyjaśnia. Gość Czwórki poleca również zapoznanie się z bardziej egzotycznymi produktami, jak grzybek herbaciany czyli kombucha, fermentowane produkty soi, jak miso. Jak je przygotować? I czy z kiszonek mogą korzystać wszyscy? O tym w nagraniu rozmowy.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz
Gość: Agnieszka Mroczek (Vegekolektyw)
Data emisji: 18.05.2018
Godzina emisji: 8.18
pj/ac