Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?
- Niestety nie była to jedna długa podróż dookoła świata, wybierałam się w konkretne miejsca, zabierając ze sobą plecak i karimatę - wspominała w Czwórce. Jak przekonywała większość z tych wypraw była inspirująca. - Poznawałam nowe ciekawe smaki, które od razu mogłam zaadaptować na bloga czy do książki. Ale uczyłam się także gdzie są granice jedzenia i co jest "pyszne", a co jest "nie pyszne". W Azji uwielbianą konsystencją jest coś na pograniczu meduzy, galarety, kisielu, a dla nas to jest nie do zjedzenia - opowiadała w Czwórce.
Marta Dymek Zanim zacznę przygotowywać danie według jakiegoś przepisu, ono z reguły już jest "ugotowane" w mojej głowie. Zapisując przepis już ustalam, czym je doprawię i jak ma ono wyglądać.
Gdzie znajduje się "wegańskie centrum Europy" według Marty Dymek, jak udawało jej się unikać potraw mięsnych na szlaku i jak przygotować się do wielotygodniowej podróży kulinarnej? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Marta Dymek (autorka bloga Jadlonomia.com)
Data emisji: 24.05.2017
Godzina emisji: 8.10
kd/kul