"Naturalnie" - pierwsze polskie wydanie książki francuskiego kucharza Alaina Ducasse'a
- Ducasse pracuje w branży od wielu lat. Uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy na świecie. W pewnym momencie zwrócił się w stronę kuchni opartej na lokalnych i sezonowych produktach. I tak, jest szefem z kilkunastoma gwiazdkami Michelin, ale stwierdził, że na co dzień ludzie potrzebują prostych przepisów. Z tej potrzeby powstała książka "Naturalnie" - mówił David Gabouriad, kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce.
- W książce znalazły się przepisy bardzo klasycznie i zupełnie nietuzinkowe - przekonywał Gabouriad.
Jakie receptury zdradził w książce mistrz francuskiej kuchni? Jakim kluczem posłużył się przy opracowywaniu receptur? Czy wszystkie są na tyle uniwersalne, że jesteśmy w stanie bez problemu odtworzyć je we własnych domach? Jak promuje ideę "zero waste"? O tym w nagraniu audycji.
Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Gość: David Gabouriad (kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce)
Data emisji: 7.11.2018
Godzina emisji: 8.17
ac/kul