Kuchnia wg Alaina Ducasse'a. Przepisy słynnego kucharza wydane po polsku

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 14:59
O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. 
Audio
  • Alain Ducasse wraca do korzeni. Przepisy na klasyczne potrawy w książce „Naturalnie” (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Alain Ducasse, francuski kucharz
Alain Ducasse, francuski kucharzFoto: JB Autissier/PAP

"Naturalnie" - pierwsze polskie wydanie książki francuskiego kucharza Alaina Ducasse'a "Naturalnie" - pierwsze polskie wydanie książki francuskiego kucharza Alaina Ducasse'a

- Ducasse pracuje w branży od wielu lat. Uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy na świecie. W pewnym momencie zwrócił się w stronę kuchni opartej na lokalnych i sezonowych produktach. I tak, jest szefem z kilkunastoma gwiazdkami Michelin, ale stwierdził, że na co dzień ludzie potrzebują prostych przepisów. Z tej potrzeby powstała książka "Naturalnie" - mówił David Gabouriad, kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce.

- W książce znalazły się przepisy bardzo klasycznie i zupełnie nietuzinkowe - przekonywał Gabouriad.

Jakie receptury zdradził w książce mistrz francuskiej kuchni? Jakim kluczem posłużył się przy opracowywaniu receptur? Czy wszystkie są na tyle uniwersalne, że jesteśmy w stanie bez problemu odtworzyć je we własnych domach? Jak promuje ideę "zero waste"? O tym w nagraniu audycji. 

Zofia i Kasia Pilitowskie 1200.jpg
Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: David Gabouriad (kucharz, Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce)

Data emisji: 7.11.2018

Godzina emisji: 8.17

ac/kul

Czytaj także

Emigracja zarobkowa Polaków w komiksie "Fotostory Londyn"

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2018 13:41
- Spędziłem w Londynie z przerwami rok, ale komiks, który opowiada o tym mieście nie jest przełożeniem 1:1 zdarzeń, które się tam wydarzyły - mówił Dominik Sześniak, autor komiksu "Fotostory Londyn".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mariusz Szczygieł: o swoich bohaterach starałem się pisać subtelnie

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2018 13:04
- Nie chcę mówić, że napisałem książkę o braku. Jest w tym słowie coś bardzo smutnego, przegrana. Ja piszę o "nie ma", a to może być wartością - mówił o swojej najnowszej książce dziennikarz i reportażysta Mariusz Szczygieł.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
rozwiń zwiń