Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods
Prace nad produktem są na bardzo zaawansowanym etapie i - jak zapewniają twórcy tego rozwiązania - w przypadku „impossible milk” będziemy mieli problem z odróżnieniem mleka prawdziwego od wegańskiego. Nowy produkt nie tylko wygląda i smakuje jak krowie mleko, ale także ma bardzo podobną, kremową konsystencję.
- Myślę, że to jest do zrobienia i jest luka na rynku. Tak naprawdę napoje roślinne - bo nazwy mleka w kontekście tych produktów nie powinniśmy używać - smakują zwykle tak jak produkt, z którego są zrobione. Wobec tego "mleko" migdałowe, sojowe, czy z owsa ma swój dominujący smak - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosferty. - Uważam, że uzyskanie smaku mleka krowiego jest całkiem realne i sama jestem ciekawa efektów.
03:41 _PR4_AAC 2020_11_09-08-42-48.mp3 O wegańskim mleku rozmawiamy z Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską z Dietosferty (Pierwsze Słyszę/Czwórka)
Odbiorcą wegańskiej wersji mleka będą oczywiście głównie weganie i wegetarianie, ale nie tylko. Może być to doskonałe rozwiązanie dla alergików lub osób, które trudno przyswajają mleko krowie.
- To jest alternatywa dla wszystkich tych, którzy mają alergię na białko mleka krowiego i po prostu nie mogą spożywać zarówno mleka, jak i produktów mlecznych. Tak samo będzie z osobami, które mają nietolerancję laktozy, czyli nietolerancję cukru mlecznego – tłumaczy ekspert. - Nie muszą być od razu na diecie wegańskiej, ale też z takiego produktu korzystają. Tych produktów jest już bardzo dużo, szczególnie roślinnych, ale niestety większość z nich pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o skład.
Sprawdź także:
Na razie nic nie wiadomo o składnikach "impossible milk", nie wiemy też, czy będzie ono zdrowsze od innych roślinnych napojów. Receptura w dalszym ciągu jest udoskonalana i trzymana w tajemnicy.
- Tak naprawdę oprócz tego, że ma przyjemną konsystencję, można z niego ubić pianę do kawy i że smakuje właściwie tak samo jak zwykłe mleko, to niewiele więcej o nim wiemy - mówi gość audycji. - To wszystko brzmi bardzo fajnie, ale niestety nie wiem, co jest tam w środku. Na tym etapie ciężko się wypowiedzieć na ile to będzie innowacyjny produkt nie tylko w sensie smaku, ale też w sensie wartości odżywczych i składu.
Impossible Foods już zapowiedziało, że gdy zakończą się prace nad mlekiem, naukowcy i technolodzy żywienia będą chcieli stworzyć wegańskie jajko i to takie w skorupce.
Sprawdź także:
- Dieta wegańska jest nie tylko modna, ale jest to również najszybciej rozwijający się trend, zresztą jak najbardziej potrzebny ze względu na ekologię – tłumaczy Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Chodzi o to, żebyśmy naszej planety nie wyeksploatowali do końca. Biorąc pod uwagę procesy produkcyjne, sposoby pozyskiwania pożywienia, dewastację środowiska i ślad węglowy, to uważam, że powinniśmy jeść mniej mięsa. Nie mówię, że wszyscy powinniśmy zostać wegetarianami czy weganami, ale dobrze by było, żebyśmy ograniczyli spożycie produktów zwierzęcych - tak będzie zdrowiej dla nas i dla planety.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Mateusz Kulik
Gość: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Dietosfera)
Data emisji: 09.11.2020
Godzina emisji: 8.42
aw