Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie?
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie opublikowała książkę kucharską, zin kucharski z przepisami dobrymi dla planety "Nim zjemy planetę". - Do jej napisania zaprosiliśmy różne osoby - mówi Anna Kokocińska pomysłodawczyni, współautorka zina. - Można było przesłać nam swój przepis z uzasadnieniem, czemu wydaje nam się on dobry dla naszej planety. Z tych zgłoszeń wybraliśmy i zaprosiliśmy na warsztaty 11 osób - wyjaśnia.
08:43 czwórka pierwsze słyszę 14.06.2021.mp3 Jak powstał zin z przepisami przyjaznymi naszej planecie i co w nim znajdziemy? (Czwórka/Pierwsze słyszę)
Warsztaty odbyły się w CSW Wiewiórka w Krakowie, a prowadzili je artyści: Zosia Hyjek i Bartolomeo Koczenasz. Zin jest częścią większego międzynarodowego projektu "Nasza żywność - nasza przyszłość", który łączy we współpracy 18 krajów, głównie z UE, i pokazuje, jak produkujemy żywność, jak konsumujemy.
Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?
W publikacji znajdziemy wiele przepisów, choć może nas zaskoczyć np. luźne podejście do doboru przypraw.
- Część przepisów pozwala na dozę swobody i improwizacji - przyznaje gość Czwórki. - Uczestnicy i uczestniczki warsztatów często odwoływali się do idei zero waste - gotuj z tego, co masz w domu, a jeśli nie, to większość przepisów bazuje na produktach, które znajdziemy na lokalnym targu, w kooperatywie spożywczej. To składniki pochodzenia lokalnego - dodaje.
Ciekawa jest też forma wydania tego zbioru przepisów. To widoczne odejście od tego, co widzimy na księgarnianych półkach - ksiąg kucharskich, w twardych, błyszczących okładkach. - Popatrzyliśmy na ten rynek, ale zinem w kuchni jest łatwiej manewrować. Ważne dla nas było, żeby zrobić taką rzemieślniczą wersję - mówi Anna Kokocińska. - Zin dostępny jest online, ale jest też 200 egzemplarzy wydrukowanych w technice riso. Farby używane w tej technice zawierają ryżowe otręby - dodaje.
W publikacji znajdziemy przepisy m.in. na: kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki, kowbojską tartę warzywną, boczniaki z porem i cebulką, kwietnik jagielny. - Ten ostatni przepis to ciasto, które można zrobić bardzo szybko z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - Gotujemy kaszę z wiórkami, dodajemy jakiś słodzik, cukier, albo np. bardzo dojrzałego banana. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Masa musi być bardzo rozgotowana. Przekładamy ją do formy, czekamy, aż wystygnie - i gotowe. Można do tego zrobić spody na ciastkach, kruszonych migdałach z daktylami, można taki jagielnik dekorować kwiatami jadalnymi, których mamy bardzo dużo - dodaje.
W zinie królują przepisy wegańskie. - To głównie kuchnia roślinna - przyznaje gość Czwórki. - Ona tworzy mniejszy ślad węglowy. Mniej zasobów zużywamy, gotując z warzyw, szczególnie tych dostępnych lokalnie - podkreśla.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Anna Kokocińska (pomysłodawca, artystka i jednocześnie twórca jednej z receptur w zinie z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu)
Data emisji: 14.06.2021
Godzina emisji: 08.25
pj