Ciasta bez pieczenia. Jak je zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2023 16:30
Ania Lekka przekonuje, że aby zrobić pyszne ciasto nie zawsze trzeba mieć piekarnik. Nie zawsze też trzeba się trzymać ściśle receptur. - Kochani testujemy w kuchni - mówi w Czwórce. - To jest świetne miejsce po to, żeby eksperymentować.
Ania Lekka zdradza w Czwórce jak zrobić ciasta bez pieczenia.
Ania Lekka zdradza w Czwórce jak zrobić ciasta bez pieczenia.Foto: Czwórka/Kamil Jasieński
  • Ciasta bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią piec lub nie mają piekarnika. 
  • Bazą takiego ciasta jest spód, który można wykonać blendując herbatniki z masłem. 
  • Taką masę przekładamy do blachy i chłodzimy w lodówce. 
  • Z tak przygotowanego spodu można uzyskać: serniki, ciasta kremowe, a także szarlotkę.  

Bez pieczenia dla łasuchów 

Ania Lekka ma garść świetnych przepisów dla wszystkich łasuchów, którzy nie lubią bawić się mąką lub nie mają piekarnika. To patenty bardzo przydatne szczególnie studentom. Wszystkie receptury zebrała w książce "100 pomysłów na ciasta bez pieczenia". - Przepisów jest bardzo dużo, więc podzieliłam je na: serniki, torcik i inne słodkości - mówi gość Czwórki.


Spód z herbatników to podstawa

Wiadomo, że podstawą w każdym cieście jest jego spód, a ten można dość szybko wykonać bez pieczenia używając herbatników.   

- Ja najczęściej używam blendera ręcznego. Moim zdaniem to jest najważniejsze narzędzie w kuchni. Blendujemy herbatniki maślane i dodajemy roztopione masło - tłumaczy rozmówczyni Kamila Jasieńskiego. - Następnie całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, dociskamy szklanką, żeby spód był zwarty i "zbity". Najlepiej przełożyć go na kilka godzin do lodówki, żeby to wszystko się ze sobą połączyło. Takie wykonanie daje nam gwarancję spodu idealnego.



Szarlotka bez użycia piekarnika

Jak przekonuje gość audycji, na takim spodzie można umieścić dosłownie wszystko. Nawet można zrobić szarlotkę, którą Ania uważa za lepszą niż jej pieczona wersja. Do jej wykonania potrzeba jabłek i galaretki.

- Kiedy mamy już gotowy spód, prażymy jabłka, czyli obieramy je, wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę wody i cukru i gotujemy - zdradza Ania. - W momencie, kiedy owoce zmiękną, dodajemy galaretkę i już mam gotową górę, którą wylewam na herbatniki. Potem wstawiamy do lodówki, żeby się nieco stężała i szarlotka gotowa.


Posłuchaj
12:01 CZWORKA/Pierwsze słyszę ciasta bez pieczenia 10.10.2023.mp3 Ania Lekka podaje przepisy na ciasta bez pieczenia (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Materiał: Ania Lekka (autorka książki "100 pomysłów na ciasta bez pieczenia")

Data emisji: 09.10.2023

Godzina emisji: 08.15

aw

Czytaj także

"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2023 11:59
- Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2023 14:24
Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa".
rozwiń zwiń