Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi
Polacy ulegli modzie na tzw. superfoods, czyli wyjątkowo zdrową żywność. Pochłania nas poszukiwanie kolejnych nasion, tajemniczych alg i egzotycznych owoców, które często muszą przebyć długą drogę, aby zagościć w naszej diecie. Zamiast wydawać setki złotych na jagody z drugiego końca świata, warto dać szansę produktom, które w Polsce cenione są już od wielu pokoleń.
11:11 Polskie superfoods ps czwórka 12042021.mp3 Jak działają polskie superfoods i gdzie ich szukać? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
- Superfoods to inaczej "superżywność", ale tak naprawdę to po prostu "super chwyt marketingowy" - podkreślała Emilia Pluskota z agencji All Hands. - Łapiemy się na to, że kilka produktów, które są sprowadzane do Polski z odległych zakątków świata przez wiele tysięcy kilometrów, pomoże nam w utrzymaniu zdrowia, prawidłowej masy ciała. A to często droga na skróty - mówiła ekspert.
Czytaj także:
Najlepiej odżywiać się lokalnie i sezonowo. To byłoby najzdrowsze Emilia Pluskota
Jednym z popularnych "superfood", który pokochali Polacy jest awokado. - Tymczasem do produkcji jednego kilograma awokado trzeba zużyć aż 600 litrów wody. Poza tym sam transport tych owoców z Meksyku do Polski kosztuje naszą planetę bardzo dużo dwutlenku węgla - tłumaczyła gość Czwórki. - Warto tu zrobić rachunek i ocenić, czy to się tak naprawdę opłaca, bo awokado wcale nie jest najzdrowszym z owoców - podkreślała. Jak wyliczała, to tyczy się wielu produktów. - Nie tylko są przyczyną znacznego zanieczyszczania środowiska, ale ich produkcja wiąże się z wyzyskiem ludzi i zwierząt - mówiła Emilia Pluskota.
Dieta "clean eating" podbija Stany, ale nie jest nowością
Czytaj także:
Dlatego, jak podkreślała warto postawić na produkty lokalne, produkowane w Polsce. - Przede wszystkim nie generują tak ogromnego śladu węglowego - tłumaczyła. - Superfoods z Kalifornii są oczywiście modne, ale miejmy świadomość, że nasze siemię lniane doskonale zastępuje jagody chia, i z pewnością będzie zdrowsze niż produkty, które podróżują do nas wiele dni przez cały świat - wyliczała. Jednym z polskich superfoods, bardzo niedocenianym przez wielu, jest kasza. - Jaglana odpowiada osobom na diecie bezglutenowej i jednocześnie doskonale zastępuje sprowadzaną do nas aż z Peru komosę ryżową - tłumaczyła Emilia Pluskota. - Poza Polską kasza gryczana uznawana jest już za superfood.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Emilia Pluskota (All Hands Agency)
Data emisji: 12.04.2021
Godzina emisji: 08.15
kd