Czosnek - słynny, polski superfood
Jak twierdzą eksperci szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jego jedzenie chroni między innymi przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Moc szpinaku doceniał marynarz Popeye, ze znanej kreskówki - zjadał jego olbrzymie ilości, które dawały mu niezwykłą siłę i energię.
02:37 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia szpinak - właściwości prozdrowotne 14.05.2021.mp3 Dietetyk Hanna Stolińska opowiada o prozdrowotnych właściwościach szpinaku (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Zielone warzywa są najzdrowsze, dlatego połowę warzyw, które jemy w ciągu dnia powinny stanowić warzywa zielone i liściaste. Szpinak jest jednym z nich - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szpinak jest bardzo zdrowy, bo zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi dużo witaminy C, witaminy K, witaminy A, betakaroteny, witamin z grupy B.
Źr. YouTube/Popeye spinach compilation
W tej zielonej roślinie znajdziemy też żelazo, dużo wapnia, potas, bardzo dużo przeciwutleniaczy m.in chlorofil i kwas foliowy. Szpinak jest też bogatym źródłem magnezu i zawiera kwas foliowy oraz nieduże ilości białka. - Pamiętajmy, że białko, to nie tylko mięso i nabiał, ale również produkty roślinne - tłumaczy dietetyk. - Szpinak jest mało kaloryczny, bo w 100 g mamy tylko 23 kcal. Jest lekkostrawny i pasuje do wielu potraw. Można go serwować na słono, ale i na słodko, bo stanowi też doskonałą bazę do ciast.
Czytaj także:
Szpinak przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu. Na początku królował w Hiszpanii, gdzie nazwany był m.in. warzywem hiszpańskim, bardzo szybko jednak pojawił się w innych częściach naszego kontynentu i jest z nami do dziś. Przez wiele lat miał nienajlepszy PR, teraz jednak zostaje odczarowany, a to za sprawą coraz ciekawszych przepisów i sposobów jego serwowania. Szpinak nie może być długo gotowany, żeby nie utracił koloru - powinien być tylko zblanszowany. Surowy, świetnie nadaje się jako składnik sałatek, świetnie komponuje się między innymi z serami, owocami i makaronami. Można też stosować go jako "barwnik" do omletów i kanapek.
03:32 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - szpinak 14.05.2021.mp3 Jan Paczkowski radzi jak przygotować dania ze szpinaku (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Szef kuchni Jan Paczkowski zdradza przepis na:
Omlet ze szpinakiem
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy kilka garści szpinaku. chwilę smażymy i przykrywamy pokrywką, następnie miksujemy w blenderze. Uzyskamy zieloną papkę, którą łączymy z "roztrzepanymi" jajkami. Po wymieszaniu składników uzyskujemy zieloną masę, którą wylewamy na patelnię i smażymy do pojawienia się bąbelków, masę zagarniamy łopatką od godz. 12, 15 i 18 do środka, tworząc falowane warstwy omleta. Po minucie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 30 sekund - tak, żeby omlet nie był przesuszony, ale lekko ścięty. Zsuwamy z patelni, możemy zwinąć go w rulon, albo nadać inny kształt. Zwiniętego omleta można włożyć pomiędzy przeciętą bagietkę dodać do tego awokado, pomidora i cebulkę.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 14.05.2021
Godzina emisji: 6.31, 7.33
aw