Dieta "Clean eating" podbija Stany, ale nie jest nowością
Z badań opublikowanych przez portal naukowy "Frontiers in Nutrition" wynika, że spożycie makaronu zarówno przez dzieci, jak i dorosłych wiąże się z lepszą jakością diety i lepszym spożyciem składników odżywczych niż w przypadku osób, które nie jedzą makaronu.
03:17 2020_10_01_06_15_00_PR4_Pierwsze słyszę makaron.mp3 Jedzenie makaronu pomoże ci schudnąć? (pierwsze słyszę/Czwórka)
Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi
- Bierzmy poprawkę na to, że badania przeprowadzono w USA, gdzie codzienna dieta jest jakościowo bardzo słaba - tłumaczy Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk poradni "Z kaloriami na pieńku". - W tych badaniach zaznaczono, że w diecie Amerykanów istnieją duże niedobory m.in. witamin A, C, E, D, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, błonnika. To podstawowe składniki odżywcze, które wpływają na nasze codzienne zdrowie. Dlatego spożycie makaronu ma w tej diecie pozytywny wpływ na zdrowie, wiąże się też ze zmniejszeniem obwodu talii.
Czytaj także:
Jak tłumaczy dietetyk, może to wynikać z faktu, że jedząc sycący makaron nie musimy potem podjadać między posiłkami. - W badanej diecie Amerykanów okazało się, że ci, którzy zaczęli jeść więcej makaronu, ograniczyli ilość spożywanych cukrów prostych - tłumaczyła Magdalena Czyrynda-Koleda. - Gdy zaczynamy dbać o węglowodany złożone, które powodują uczucie sytości, przestajemy sięgać po słodkości, rzadziej podjadamy, co pozytywnie odbija się na zdrowiu i samopoczuciu - mówiła ekspert.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 01.10.2020
Godzina emisji: 06.30
kd