Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2023 14:10
- Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka.
Przygotowanie potrawyZdjęcie ilustracyjne
Przygotowanie potrawy/Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Kzenon

Zamiast sztywnego trzymania się przepisów kulinarnych Agata Głowacka woli w kuchni "radosny freestyle". - Gotowanie z przepisów kojarzy mi się z powrotem do szkoły i i trzymaniem się zasad. Nie do końca lubię zasady, więc gotowanie z przepisami pozbawia mnie frajdy - tłumaczyła. - Bywa, że skupiam się też na niektórych punktach przepisu, wtedy zapominam o innych i nie zawsze ostatecznie danie wypada dobrze.

Improwizacja w kuchni to także kwestia oszczędności. - Najlepszą inspiracją jest zawsze własna lodówka. Staramy się gotować z tego, co mamy w kuchni, bez konieczności wychodzenia do sklepu i dokupywania kolejnych składników. Jeśli wykorzystujemy gotowy przepis, najczęściej zmuszeni jesteśmy dokupić przyprawę albo jakiś składnik dania, a wtedy nasza kuchnia niewiele ma wspólnego z oszczędnością - zaznaczyła. 

Jednym z popisowych dań i oryginalnych połączeń smakowych w historii kulinarnej Agaty Głowackiej była kanapka z masłem, nutellą i szczyptą soli. - Ta sól to dla mnie prawdziwa wisienka na torcie. Oznacza bowiem moje ulubione połączenie smaków słodkiego i słonego - opowiadała gość Czwórki.

Sprawdź także:

Posłuchaj
16:03 czwórka kuchnia_PR4_AAC 2023_05_15-08-20-33.mp3 Agata Głowacka o swoim przepisie na smaczną i łatwą kuchnię (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

W codziennym gotowaniu jednak Agata Głowacka stawia przede wszystkim na prostotę. - To zawsze się sprawdza i dobrze smakuje. Staram się przygotowywać wyjątkowe rzeczy w weekendy, w dni powszednie nie mam na to czasu. Inspirują mnie wizyty w restauracjach i poznawanie nowych smaków. Balans znajduję, gotując w domu prostsze rzeczy, a wyrafinowane posiłki jadając w restauracjach. Jestem smakoszem, staram się wyodrębnić poszczególne smaki dania i potem być może odtworzyć je we własnej kuchni. W restauracjach istotne jest to, by dania wyglądały atrakcyjnie, w domu nie zawsze przywiązuję do tego wagę. Jeśli czeka mnie wizyta znajomych, pyszne przekąski można przygotować nawet w pięć minut - tłumaczyła.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Agafi (@waxwingg___)

Podstawowym założeniem filozofii gotowania Agaty Głowackiej jest to, by dania dobrze smakowały. Trzymanie się kulinarnych reguł to sprawa drugoplanowa. - Ludzie mają swoje dziwne upodobania smakowe, nie zawsze zgodne z zasadami. Dlatego dla mnie nie ma pojęcia "zbrodni w kuchni", wszystko jest dozwolone - dodała. 

***c

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Agata Głowacka (instagramerka, która "gotuje łatwe rzeczy")

Data emisji: 15.05.2023

Godzina emisji: 8.11

kd

Czytaj także

Polish dog. Czym różni się od zwykłego hot-doga?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2023 11:00
Polish dog to przekąska z grillowaną kiełbasą, zamiast parówki, w bułce, z obowiązkową cebulą i piklami. Do tego dodawane są też frytki i surówka colesław. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych, w Cleveland. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2023 09:06
- Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych.
rozwiń zwiń