Polish dog to wyjątkowa propozycja hot doga zza wielkiej wody. - To hot dog, który został wymyślony w mieście Cleveland przez polskich imigrantów - mówi Bartek Łubisz z BarryKent. Zamiast parówki ma kiełbasę. Do tego dochodzą frytki, surówka colesław i wszystko jest polane sosem barbecue. Nie jest to tylko przekąska, a konkretne danie obiadowe - dodaje.
Innymi nazwami polish doga są polish sausage czy polish boy. To danie jest szczególnie popularne w okolicach Chicago i Cleveland. - W tym daniu polska kiełbasa robi robotę - podkreśla gość Czwórki. - W środku może być kiełbasa, parówki np. wołowe. Dziś w Polsce jemy głównie parówki wieprzowe, ale w naszym barze dostaniemy też danie o nazwie nowojorczyk, w którym jest parówka wieprzowa. Czuć tę różnicę w smaku. Dla nas najważniejsze jest by była to jakościowa parówka.
Polish doga w polskiej kuchni wykonamy bez problemu. Warto zwrócić uwagę na dobrą bułkę, dobrać do tego ulubioną kiełbasę i przyrządzić surówkę colesław (kapusta, marchewka, majonez, przyprawy). - Do tego smażymy też frytki, które wrzucamy na kiełbasę - mówi gość Czwórki. - Dodajemy ulubiony sos, który wybierzemy jest kwestią naszego gustu.
14:00 czwórka nnż 01.04.2023.mp3 Jak w Polsce przygotować amerykańskiego polish doga? (Nie na-żarty/Czwórka)
W Stanach każde duże miasto ma swojego hot doga. Nowojorczycy dodają do niego ketchup, w Chicago i okolicach króluje musztarda. Inne regiony łączą oba sosy.
Sprawdź także:
Wielu uważa, że hot dog to król streetfoodu. W Polsce ma jednak mocną konkurencję w postaci burgerów czy kebabów. - Globalnie hot dog na pewno jest w pierwszej trójce streetfoodu. U nas w kraju przez lata był traktowany po macoszemu, uznawany za przekąskę nienajlepszej jakości - zwraca uwagę Bartek Łubisz. - Dziś się to zmienia. Hot dog staje się daniem pełnowartościowym, jakościowym. U nas wszystkie produkty są starannie wyszukane.
Czwórkowy gość ma nadzieję, że hot dog, jak niedawno burger, podbije serca Polaków i hotdogowni będzie na naszej mapie coraz więcej. - To danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Kiełbasa może być z grilla, może być z wody. W naszym barze mamy 13 rodzajów hot dogów, w tym kaszan doga czy tłuściocha z boczkiem. Najpopularniejszy jest jednak klasyk czyli: bułka, parówka, ketchup i musztarda, pikle oraz prażona cebulka.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Bartek Łubisz z BarryKent
Data emisji: 01.04.2023
Godzina emisji: 17.10
pj/ans