Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2023 10:40
- Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. 
Jesień to sezon na dynię, ale Cały Gaweł proponuje też makarony z sosem cytrynowym i serowym. (zdj. ilustracyjne)
Jesień to sezon na dynię, ale Cały Gaweł proponuje też makarony z sosem cytrynowym i serowym. (zdj. ilustracyjne)Foto: VITALII BORKOVSKYI/Shutterstock.com
  • Gaweł Czajka jest właścicielem restauracji i twórcą profilu @gawe_l na Instagramie.
  • Proponuje dania szybkie i nieskomplikowane.
  • Przepisy prezentuje w formie minutowych filmów i zapewnia, że wszystko można odtworzyć w domu.
  • Na jesień proponuje makaronowe wariacje - gnocchi z sosem cytrynowym i makaron "taplany" w camembercie.   

Gaweł Czajka - instagramer i restaurator

Gaweł Czajka jest instagramerem i restauratorem. Uwielbia rośliny i włoski design, a jego konta w mediach społecznościowych biją rekordy popularności. - Lubię jeść. Jedzenie daje mi dużo energii i pozwala kreatywnie funkcjonować. W ogóle lubię karmić się bodźcami - przyznaje gość Czwórki. 

Gnocchi z sosem cytrynowym i makaron "taplany" w camembercie

Jako @gawe_l poleca dania pyszne, ale nieskomplikowane. Najnowszy hit to gnocchi w sosie cytrynowym. - Od dawna lubię się z cytryną. W tym sosie jej aromat odświeża smak makaronu. Przenosi do innego świata, do krainy dobrego smaku - mówi restaurator. - Oprócz wariacji na temat makaronów proponuję też lżejsze potrawy, ale jesienią bliżej mi do "grzania" organizmu. Makarony i węglowodany trochę to ułatwiają.  

Jedną z jesiennych propozycji Pawła Czajki jest sos z camembertem, gruszką i pistacjami. Już samo przygotowanie tego dania jest wyjątkowe. - Chodzi o to, że makaron taplamy w ogromnym camembercie - mówi. - W jednym z marketów znalazłem 2,5-kilogramowy ser, którym można by wykarmić całą prywatkę.  

Posłuchaj
11:47 CZWÓRKA Pierwsze slysze - gawel czajka 13.10.2023.mp3 Rozmowa o dobrym jedzeniu. Gościem audycji: Gaweł Czajka (Pierwsze słyszę/Czwórka)

Teoria "szczęśliwego brzucha"

Jak przyznaje rozmówca Kamila Jasieńskiego, zależy mu, żeby dawać ludziom poczucie "szczęśliwego brzucha". - Kluczem procesu tworzenia nowego menu, które dobieram do pory roku, jest sezonowość produktów - wyjaśnia. - To spoczywa na moich barkach, ale bardzo to lubię. Siadam z laptopem przy barze i zbieram pomysły z podróży po Polsce i po świecie. Inspirują mnie historie wyjazdowe i zdarza się, że odkryty gdzieś produkt potrafi mnie natchnąć do stworzenia swojego "talerza".

Sprawdź też:

Jak gotować ładnie?

Człowiek je oczami, więc kulinarni blogerzy dbają o to, żeby ich dania dobrze wyglądały. - Gotuję szybko i prosto. Bez kuchennych rewolucji. Na blogu prezentuję minutowe przepisy, które pozwalają moim odbiorcom maksymalnie blisko odtworzyć dania. Zależy mi, żeby to wszystko było dobrze zaprezentowane, ale najwięcej frajdy mam, kiedy widzę, jak moi obserwatorzy gotują je sami w swoich domach. Wtedy robi mi się ciepło na sercu - dodaje gość audycji.. 


Gaweł Czajka w sieci znany jest jako Cały Gaweł. Gaweł Czajka w sieci znany jest jako @gawe_l.

"W jedzeniu chodzi o zachowanie balansu"

- Jem różnorodnie, bo to jest przyjemne. Ale mam jeden stały punkt w menu, czyli jaja na śniadanie w wersji wytrawnej. To jest najlepszy początek dnia - śmieje się Gaweł Czajka. - Czasami mam wrażenie, że jedzenie to całe moje życie. Jem sporo, ale staram się zachować zdrowy balans. Mieszkam w Trójmieście, w którym jest dobrze rozwinięta infrastruktura rowerowa i jest gdzie spacerować. To pozwala mi zachować formę, nawet wtedy, gdy pozwalam sobie na obżarstwo.  

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Gaweł Czajka (restaurator, miłośnik włoskiego designu, w sieci znany jako @gawe_l)

Data emisji: 13.10.2023

Godzina emisji: 08.15

kul

Czytaj także

Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2023 11:00
- W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Hania Beza i przepis na idealną bezę. "To ciasto potrafi strzelić focha"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 11:20
- Beza jest jak kobieta. Na pierwszy rzut oka piękna i silna, a od wewnątrz delikatna i wrażliwa. Raz na jakiś czas potrafi też "strzelić focha" - mówi Hania Beza - instagramerka i producentka bez. 
rozwiń zwiń