- Gaweł Czajka jest właścicielem restauracji i twórcą profilu @gawe_l na Instagramie.
- Proponuje dania szybkie i nieskomplikowane.
- Przepisy prezentuje w formie minutowych filmów i zapewnia, że wszystko można odtworzyć w domu.
- Na jesień proponuje makaronowe wariacje - gnocchi z sosem cytrynowym i makaron "taplany" w camembercie.
Gaweł Czajka - instagramer i restaurator
Gaweł Czajka jest instagramerem i restauratorem. Uwielbia rośliny i włoski design, a jego konta w mediach społecznościowych biją rekordy popularności. - Lubię jeść. Jedzenie daje mi dużo energii i pozwala kreatywnie funkcjonować. W ogóle lubię karmić się bodźcami - przyznaje gość Czwórki.
Gnocchi z sosem cytrynowym i makaron "taplany" w camembercie
Jako @gawe_l poleca dania pyszne, ale nieskomplikowane. Najnowszy hit to gnocchi w sosie cytrynowym. - Od dawna lubię się z cytryną. W tym sosie jej aromat odświeża smak makaronu. Przenosi do innego świata, do krainy dobrego smaku - mówi restaurator. - Oprócz wariacji na temat makaronów proponuję też lżejsze potrawy, ale jesienią bliżej mi do "grzania" organizmu. Makarony i węglowodany trochę to ułatwiają.
Jedną z jesiennych propozycji Pawła Czajki jest sos z camembertem, gruszką i pistacjami. Już samo przygotowanie tego dania jest wyjątkowe. - Chodzi o to, że makaron taplamy w ogromnym camembercie - mówi. - W jednym z marketów znalazłem 2,5-kilogramowy ser, którym można by wykarmić całą prywatkę.
11:47 CZWÓRKA Pierwsze slysze - gawel czajka 13.10.2023.mp3 Rozmowa o dobrym jedzeniu. Gościem audycji: Gaweł Czajka (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Teoria "szczęśliwego brzucha"
Jak przyznaje rozmówca Kamila Jasieńskiego, zależy mu, żeby dawać ludziom poczucie "szczęśliwego brzucha". - Kluczem procesu tworzenia nowego menu, które dobieram do pory roku, jest sezonowość produktów - wyjaśnia. - To spoczywa na moich barkach, ale bardzo to lubię. Siadam z laptopem przy barze i zbieram pomysły z podróży po Polsce i po świecie. Inspirują mnie historie wyjazdowe i zdarza się, że odkryty gdzieś produkt potrafi mnie natchnąć do stworzenia swojego "talerza".
Sprawdź też:
Jak gotować ładnie?
Człowiek je oczami, więc kulinarni blogerzy dbają o to, żeby ich dania dobrze wyglądały. - Gotuję szybko i prosto. Bez kuchennych rewolucji. Na blogu prezentuję minutowe przepisy, które pozwalają moim odbiorcom maksymalnie blisko odtworzyć dania. Zależy mi, żeby to wszystko było dobrze zaprezentowane, ale najwięcej frajdy mam, kiedy widzę, jak moi obserwatorzy gotują je sami w swoich domach. Wtedy robi mi się ciepło na sercu - dodaje gość audycji..
Gaweł Czajka w sieci znany jest jako @gawe_l.
"W jedzeniu chodzi o zachowanie balansu"
- Jem różnorodnie, bo to jest przyjemne. Ale mam jeden stały punkt w menu, czyli jaja na śniadanie w wersji wytrawnej. To jest najlepszy początek dnia - śmieje się Gaweł Czajka. - Czasami mam wrażenie, że jedzenie to całe moje życie. Jem sporo, ale staram się zachować zdrowy balans. Mieszkam w Trójmieście, w którym jest dobrze rozwinięta infrastruktura rowerowa i jest gdzie spacerować. To pozwala mi zachować formę, nawet wtedy, gdy pozwalam sobie na obżarstwo.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gość: Gaweł Czajka (restaurator, miłośnik włoskiego designu, w sieci znany jako @gawe_l)
Data emisji: 13.10.2023
Godzina emisji: 08.15
kul