Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 10:49
Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? 
Audio
  • Jak zrobić hummus? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Hummus z ciecierzycy można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu.
Hummus z ciecierzycy można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu.Foto: pixabay.com/Ajale

- Ciecierzyca u nas występuje w dwóch wersjach: pasteryzowana sprzedawana w puszkach lub słoikach i sucha, która wymaga od nas więcej pracy - mówi Przemysław Butryn, szef kuchni. - Pasteryzowana jest już ugotowana, gotowa do dalszej obróbki. Szuchą zaś musimy wcześniej przepłukać i dość długo gotować, by była miękka - dodaje. 


uczta stół przyjęcie posiłek F 1200.jpg
Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Dodatkowe składniki to wykonania hummusu to: tahina, sól, pieprz, czosnek, oliwa z oliwek, mięta, sok z cytryny lub limonki. - Ja używam palonego czosnku, wrzucam go do pieca, dzięki temu traci on goryczkę i moc, a pozostaje aromat - mówi specjalista. 

Czy wszystkie składniki wystarczy zblendować? Czy może nam się przydać zalewa z cieciorki? Ile to kosztuje? O tym w materiale z "Najlepszego dnia tygodnia".

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Anna Hardej 

Data emisji: 15.03.2018

Godzina emisji: 8.42

pj

Czytaj także

Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 09:30
W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ser z nami rozmawia - trzeba nauczyć się go słuchać

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 11:29
- Przeczytanie książki nie wystarczy, sera trzeba się nauczyć przez doświadczenie - mówi Joanna Włodarska, autorka książki "Jak zrobić ser w domu". - By zrobić pierwszy ser wystarczą chęci - dodaje. 
rozwiń zwiń