#plasticfromplants. Czym jest biodegradowalny plastik?
- Rabarbar nie jest dziś popularnym warzywem w Polsce, bo wiele osób boi się go jeść, ze względu na to, że zawiera kwas szczawiowy, który nie powinien być spożywany przez niektóre osoby - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Do tej grupy zaliczają się osoby mające dnę moczanową, problemy z kamieniami nerkowymi, utratą masy kostnej czyli osteoporozą, niestabilną pracą serca wynikającą z utraty choćby potasu. Połączenie rabarbaru z różnymi lekami też nie jest wskazane. Należy jednak pamiętać, że rabarbar jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo luteiny - to silny przeciwutleniacz, który wpływa na pracę skóry, na oczy, na nasze serce.
Małe ilości rabarbaru bardzo polecam - dodaje.
To warzywo zawiera dużo witaminy C, E i A, dlatego warto z niego korzystać. Szef kuchni, Arek Płoński w Czwórce zdradza przepis na jeden z najlepszych rabarbarowych deserów: rabarbar pod kawową kruszonką, który warto podać z lodami waniliowymi.
Składniki:
800 g rabarbaru
50 g cukru
50 g masła
laska wanilii
Łodygi rabarbaru trzeba obrać, ponieważ mają strukturę włóknistą - delikanie zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy je na centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondelka z cukrem i masłem. Dusimy około 10 minut cały czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie. Laskę wanilii rozkrajamy, ziarenka dodajemy do powstałej masy.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
110 gram masła
2 łyżeczki kawy sypanej
5 łyżeczek drobnego cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gdy jest gotowe zawijamy to w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na około 25 minut.
Gotowy rabarbar przekładamy do małych żaroodpornych miseczek. Kruszonkę ścieramy na tarce na nasz rabarbar. Umieszczamy miseczki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, czas pieczenia to około 35 minut. - Ten deser najsmaczniejszy jest zaraz po wyjęciu z piekarnika - mówi szef kuchni. - Warto dodać do niego gałkę lodów waniliowych.
ZOBACZ TAKŻE Piękne i naturalne mydło glicerynowe domowej roboty >>>
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 17.04.2020
Godzina emisji: 7.36, 8.38
pj