Tortilla - gorąca krewniaczka naleśnika

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 16:29
Chyba żaden mieszkaniec Ameryki Południowej, a zwłaszcza Meksyku nie wyobraża sobie swojej kuchni bez słynnych placków - tortilli. Są również coraz bardziej popularne u nas. Sprawdzamy, jak można je przyrządzić w domu.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Sergey Fatin
shutterstock buritto 1200.jpg
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak

Tortilla ma długą historię. To potrawa, która liczy sobie już ponad 12 tys. lat i sięga korzeniami najstarszych kultur Ameryki Południowej. Coraz częściej można ją również spotkać na naszych stołach.


Posłuchaj
03:10 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - tortille 05.02.2021.mp3 Tortilla - sprawdzamy jej wartości odżywcze (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

- Tortilla nie ma za dużo właściwości odżywczych. Z punktu widzenia dietetyka stanowi bazę do dania, które jakąś sensowną wartość odżywczą może mieć - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. - Jest to produkt węglowodanowy, ale najczęściej z nie najlepszym składem, jeżeli mówimy o produkcie gotowym. Prosto jest ją wykonać, bo wystarczy woda, mąka, trochę tłuszczu i sól. Jednak większość z nas sięga po gotowce. 

Zobacz także:

Jak przekonuje specjalistka, lepiej wykonać je samemu w domu, bo w gotowej tortilli znajdziemy nawet 20 składników, w większości niepotrzebnych. - Będzie tam tłuszcz utwardzany, stabilizatory, emulgatory, substancje konserwujące, które nie muszą tam być - wylicza. - Będą sztuczne aromaty, różne źródła cukru lub słodziku. Czyli tak naprawdę dużo rzeczy, których w niej kompletnie nie potrzebujemy. Dlatego jeżeli już kupujemy gotowe placki, to sprawdzajmy ich skład.

Rodzaj tortilli zależy od użytej mąki, najczęściej są to tortille pszenne, pełnoziarniste i kukurydziane. Możemy również znaleźć bezglutenowe jej wersje.

Posłuchaj

03:25 Czwórka/ Najlepszy Dzień Tygodnia - tortille_przepis_ 05.02.2021.mp3 W audycji podpowiadamy, jak przyrządzić tortillę (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

A czym ją wypełnić? To podpowie nam szef kuchni Bartek Kochman.

Tortilla po grecku

Składniki:

400 g mięsa kurczaka
sos tzatziki
grillowane warzywa (cebula, cukinia, papryka)


Meksykanskie_Birria_Tacos_shutter_1200_Jeremy Pawlowski.jpg
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i marynujemy przez 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos na tzatziki.
Ścieramy ogórka zielonego razem z miąższem na grubych oczkach. Odstawiamy i po 5 minutach odsączamy wodę. Dodajemy 300 g jogurtu greckiego, doprawiamy pieprzem, dodajemy starty czosnek, dwie łyżki oliwy extra virgin, posiekany szczypiorek, łyżkę soku z cytryny, doprawiamy cukrem.

Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy mięso do złotego koloru. Na tę samą patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez 5 minut.

Możemy już nakładać farsz do tortilli. - Ja stosuję metodę nacięcia placka od połowy po linii prostej, tak jakbyśmy wyznaczali na zegarku godz. 6 i powstają nam cztery równe części na tortilli - mówi szef kuchni. - W lewym dolnym rogu układam tzatziki, nad nimi w górnej ćwiartce kurczaka, po prawej górnej stronie grillowane warzywa i ser feta, w dolnej prawej cząstce karbowaną sałatę. Składamy tortillę, tak jakbyśmy składali naleśnika i powstaje nam jeden trójkącik ze wszystkim składnikami.
Tortillę można jeszcze podsmażyć na patelni przez 4 minuty, żeby się ładnie zrumieniła i była chrupiąca.


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 05.02.2021

Godzina emisji: 7.31, 8.31

aw


Czytaj także

Pizza z fabryki samochodów. Jak smakuje danie z Detroit?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 15:30
Ma grube, puszyste ciasto, przyjemnie przypieczony na złoto ser i brunatną, ale niegorzką "przypieczkę" na brzegach, która powstaje z roztopionego sera. Powstała w 1946 roku w barze Buddy’s Rendezvous w Detriot; teraz możesz zrobić ją w domu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2021 12:00
- Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. 
rozwiń zwiń