Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg
Szczaw to zielone warzywo liściaste, które znamy głównie z zupy szczawiowej. Hanna Stolińska zwraca uwagę, że ma on sporo właściwości zdrowotnych, które od wieków wykorzystywane są przez zielarzy. Podkreśla, że warto zainteresować się szczawiem, bo właśnie trwa na niego sezon. - Wszyscy się tak boją tego szczawiu, szpinaku i rabarbaru też, bo ogranicza wchłanianie wapnia - mówi dietetyczka. - Trzeba wiedzieć, że tylko około 5 procent tej wchłanialności jest zaburzone przy jedzeniu szpinaku, a same liście w sobie zawierają bombę wapnia - dodaje.
Na szczaw muszą uważać osoby, które mają chore nerki np. kamienie, albo osoby z dną moczanową. Jednak i one mogą zjeść jednorazowo do 80 gramów szczawiu.
- Szczaw jest fantastyczny. Zawiera dużo dużo więcej żelaza, niż popularny szpinak. Zawiera kwas foliowy, wapń, witaminę C, błonnik pokarmowy i jest niskokaloryczny - mówi gość Czwórki.
Najczęściej robi się ze szczawiu zupę. - Ten w słoiku jest oczywiście mniej wartościowy, teraz jest sezon na świeży szczaw, więc warto korzystać - zachęca. - Polecam szczaw w sałatkach. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak, trzeba go lubić - dodaje.
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"
Szef kuchni, Arek Płoński podkreśla, że jest wiele sposobów na przygotowanie szczawiu. W Czwórce proponuje danie z kuchni francuskiej:
Kisz ze szczawiem, karmelizowanymi orzechami i serem gorgonzolą
300 g świeżego szczawiu
300 g mąki pszennej typu 550
100 g masła
4 jajka
około 300 ml śmietanki 30 procent
100 g sera gorgonzola
cukier
sól pieprz
Płuczemy szczaw i przekładamy do głębokiej miseczki. Robimy kruche ciasto, czyli łączymy przesianą mąkę, wraz z ciepłym masłem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gdy ciasto jest gotowe zawijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, góra-dół, na 180 stopni.
W osobnej misce rozbijamy całe jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się tych składników.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Tortownicę, 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, formujemy i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż lekko ostygnie.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną cukru karmelizujemy orzechy włoskie i przekładamy je na spód, dodajemy ser pokrojony w kostkę, cały świeży szczaw i zalewamy to masą jajeczno- śmietanową.
Do piekarnika na 20 minut i czekamy, aż farsz się zetnie.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 05.06.2020
Godzina emisji: 7.33, 8.41
pj/kd