Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2020 12:35
Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: mythja//Shutterstock.com
rabarbar 1200.jpg
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg

- Jabłko jabłku nierówne jeżeli chodzi o wielkość i smak. Te popularne u nas owoce mają dość dużo cukru i zjedzenie dużego Ligola oznacza dużą wartością energetyczną, ale i kaloryczną - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Z jabłkami nie jest tak, że powinniśmy jeść je bez ograniczeń. 

Posłuchaj

02:28 _PR4_AAC _NDT_1_2020_10_30.mp3 O jabłkach i ich właściwościach opowiada dietetyk Hanna Stolińska (Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia)

Wiele osób przed snem zjada sobie jabłko, a potem cierpi. Jak tłumaczy ekspertka dzieje się tak, dlatego, że jabłko jest niestety produktem, który najbardziej wzdyma ze wszystkich produktów spożywczych. Zawarte w nim foliole powodują szybką fermentację, a to może powodować dolegliwości.  

Jednak ma również działanie prozdrowotne. - Dużo jest w nim dużo błonnika pokarmowego, witaminy typu C, witaminy z grupy D, trochę żelaza i trochę magnezu – wylicza gość audycji. - Sądzę, że głównie ze względu na błonnik możemy zjeść jedno jabłko dziennie w okresie  jesienno-zimowym.

Sprawdź także:

Jak się okazuje im jabłko twardsze i mniej dojrzałe, tym lepsze, bo zawiera mniej fruktozy. Nie każdy jednak dobrze je przyswaja i dlatego można jabłko przed jedzeniem przetworzyć.

Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradził nam prosty i szybkim przepis na jesienny deser z  jabłek.

granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Jabłka pod kruszonką z cynamonem.

  • garść rodzynek
  • 1,5 kg jabłek najlepiej polska reneta
  • cukier brązowy
  • linmonka

do przygotowania kruszonki

  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • trochę cukru waniliowego

Jabłka płuczemy i obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, dusimy przez 15 minut. Cały czas mieszamy i dodajemy sok z limonki. W międzyczasie wrzątkiem zalewamy rodzynki, czekamy 10 minut, aż zmiękną i dorzucamy do jabłek,  dosypujemy szczyptę cynamonu.

Posłuchaj

03:12 _PR4_AAC_NDT_2_2020_10_30.mp3 Szef kuchni, Arek Płoński opowiada jak zrobić deser z jabłek (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

Całość, gdy się lekko skarmelizuje, przekładamy do naczyń żaroodpornych i przygotowujemy kruszonkę. Cukier, mąkę, masło i cukier waniliowy łączymy do uzyskania twardej masy i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wykładamy kruszonkę na jabłka, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy całość do uzyskania złotego koloru kruszonki.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 30.10.2020

Godzina emisji: 7.33, 8.34

 

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szczaw - zapomniany, zdrowy przyjaciel

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 10:59
- Szczaw ma złą sławę ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia. Jednak ta teoria jest trochę naciągana - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szczaw jest bombą wapnia - dodaje. 
rozwiń zwiń