Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak
Tortilla ma długą historię. To potrawa, która liczy sobie już ponad 12 tys. lat i sięga korzeniami najstarszych kultur Ameryki Południowej. Coraz częściej można ją również spotkać na naszych stołach.
03:10 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - tortille 05.02.2021.mp3 Tortilla - sprawdzamy jej wartości odżywcze (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Tortilla nie ma za dużo właściwości odżywczych. Z punktu widzenia dietetyka stanowi bazę do dania, które jakąś sensowną wartość odżywczą może mieć - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. - Jest to produkt węglowodanowy, ale najczęściej z nie najlepszym składem, jeżeli mówimy o produkcie gotowym. Prosto jest ją wykonać, bo wystarczy woda, mąka, trochę tłuszczu i sól. Jednak większość z nas sięga po gotowce.
Zobacz także:
Jak przekonuje specjalistka, lepiej wykonać je samemu w domu, bo w gotowej tortilli znajdziemy nawet 20 składników, w większości niepotrzebnych. - Będzie tam tłuszcz utwardzany, stabilizatory, emulgatory, substancje konserwujące, które nie muszą tam być - wylicza. - Będą sztuczne aromaty, różne źródła cukru lub słodziku. Czyli tak naprawdę dużo rzeczy, których w niej kompletnie nie potrzebujemy. Dlatego jeżeli już kupujemy gotowe placki, to sprawdzajmy ich skład.
Rodzaj tortilli zależy od użytej mąki, najczęściej są to tortille pszenne, pełnoziarniste i kukurydziane. Możemy również znaleźć bezglutenowe jej wersje.
Posłuchaj
03:25 Czwórka/ Najlepszy Dzień Tygodnia - tortille_przepis_ 05.02.2021.mp3 W audycji podpowiadamy, jak przyrządzić tortillę (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
A czym ją wypełnić? To podpowie nam szef kuchni Bartek Kochman.
Tortilla po grecku
Składniki:
400 g mięsa kurczaka
sos tzatziki
grillowane warzywa (cebula, cukinia, papryka)
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i marynujemy przez 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos na tzatziki.
Ścieramy ogórka zielonego razem z miąższem na grubych oczkach. Odstawiamy i po 5 minutach odsączamy wodę. Dodajemy 300 g jogurtu greckiego, doprawiamy pieprzem, dodajemy starty czosnek, dwie łyżki oliwy extra virgin, posiekany szczypiorek, łyżkę soku z cytryny, doprawiamy cukrem.
Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy mięso do złotego koloru. Na tę samą patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez 5 minut.
Możemy już nakładać farsz do tortilli. - Ja stosuję metodę nacięcia placka od połowy po linii prostej, tak jakbyśmy wyznaczali na zegarku godz. 6 i powstają nam cztery równe części na tortilli - mówi szef kuchni. - W lewym dolnym rogu układam tzatziki, nad nimi w górnej ćwiartce kurczaka, po prawej górnej stronie grillowane warzywa i ser feta, w dolnej prawej cząstce karbowaną sałatę. Składamy tortillę, tak jakbyśmy składali naleśnika i powstaje nam jeden trójkącik ze wszystkim składnikami.
Tortillę można jeszcze podsmażyć na patelni przez 4 minuty, żeby się ładnie zrumieniła i była chrupiąca.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Jakub Jamrozek
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 05.02.2021
Godzina emisji: 7.31, 8.31
aw