Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu
Danie to początkowo było sposobem szwajcarskich górali na wykorzystanie suchego sera.
15:57 czwórka nie na-żarty 06.02.2021.mp3 O fondue opowiada Tomasz Woźniak, trendsetter kulinarny (Nie na-żarty/Czwórka)
- Nasi górale mają oscypka grillowanego z żurawiną, tak górale szwajcarscy znaleźli sposób na przygotowanie swojego twardego sera przez roztapianie go w bulionie lub napojach procentowych - mówi Tomasz Woźniak, trendsetter kulinarny. - Ten ser nie nadawał się już do kanapki, ale można go było jeszcze wykorzystać - stąd wiele rodzajów sera w fondue - dodaje.
Posłuchaj także:
Nie ma jednej poprawnej recepty na fondue. - Fondue serowe jest bardzo proste, choć może brzmi luksusowo - mówi specjalista. - W garnku rozpuszczamy sery, dolewając bulionu, śmietany, by powstała gęsta, aksamitna masa. Podajemy z kawałkami pieczywa. Świetnie sprawdza się pieczywo z dnia poprzedniego, bagietka, ciabatta, pokrojona na mniejsze kawałki, kosteczki. Za pomocą szpadek lub patyczków nabijamy pieczywo i zanurzamy w tym sosie - dodaje.
Do takiego serowego kociołka i pieczywa możemy podać dodatki: korniszony, szynkę czy musztardę.
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii
Do tego dania minimalnie potrzebne są dwa gatunki serów. W przepisach najczęściej wymieniane są: Ementaler i Gruyère. - To żółte sery, wyraziste w smaku - komentuje gość Czwórki. - Ale możemy je zastąpić polskimi serami: sokołem czy masdamerem, możemy dodać goudy czy bursztynu. Na pewno unikałbym tych dojrzewających, typu camembert, ale można dodać gorgonzolę.
Nie tylko sery
Znane są różne rodzaje fondue. To pochodzące z Francji, mające japońskie korzenie, nazywa się fondue bourguignonne. Tam ser zastąpiony jest gorącym olejem lub bulionem, a pieczywo mięsem.
Innym rodzajem fondue jest to deserowe. W garnuszku jest rozpuszczona czekolada, w której zanurzamy owoce, pianki, chrupki, krakersy czy nawet popcorn.
Każde fondue to świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Tomek Woźniak (trendsetter kulinarny)
Data emisji: 06.01.2021
Godzina emisji: 17.16
pj