Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je?
Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho, czyli huevos rancheros to bardzo sycący posiłek, popularny w Meksyku. Potrzebne nam będą do tego jajka, pomidory, papryka, fasola, cebula oraz placki kukurydzianej tortilli, na których to wszystko podamy. - Najważniejsze cztery składniki tej potrawy to poza tortillą, fasola, jajka i salsa, które bez problemu znajdziemy w polskich sklepach - tłumaczyła Izabela Balderas.
12:26 meksyk nnż czwórka 18042021.mp3 Jak przygotować meksykańskie huevos rancheros? (Nie na-żarty/Czwórka)
Jak tłumaczyła kukurydzianą tortillę lekko podsmażamy, a do niej dodajemy pastę z czarnej fasoli. - Do tego dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą, oregano, czy kolendrą do smaku - wyliczała gość Czwóki. Osobno przygotowujemy salsę. - Najprościej zrobić to tak: smażymy mały kawałek cebuli, dwa ząbki czosnku, dodajemy dwa krojone pomidory i chilli. Po podsmażeniu, wszystko blendujemy - opowiadała. - Na koniec przygotowujemy jajka sadzone. Ważne, by nasza salsa nie wystygła.
Sprawdź także:
Na talerzu rozkładamy najpierw tortille z kukurydzy, potem smarujemy je pastą fasolową, dodajemy jajka i polewamy sosem. - Można powiedzieć, że to danie wegetariańskie, choć oczywiście możemy dodać do niego mięso. Oryginalnie posiłek ten stanowił śniadanie, ale teraz można go jeść o każdej porze dnia - opowiadała Izaela Balderas.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Isabela Balderas (szefowa kuchni Dos Tacos)
Data emisji: 18.01.2019
Godzina emisji: 17.16
kd