Kuchnia Karaibów. "Tygiel kulturowy, w którym mieszają się smaki"

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2021 09:30
- Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski.
Targ w Kingston na Jamajce
Targ w Kingston na JamajceFoto: Photo Spirit/Shutterstock.com

Posłuchaj
15:56 CZWÓRKA Nie na zarty - jamajka 27.03.2021.mp3 Jak przygotować Jamaican Jerk Chicken? (Nie na-żarty/Czwórka)

Jamajski "jerk" jest zbliżony do amerykańskiej kultury barbecue, ale różni się filozofią przygotowania posiłku Tomek Królikowski

"Jerk" to styl gotowania który pochodzi z Jamajki i sięga początku siedemnastego wieku kiedy to afrykańscy niewolnicy zwani później Maroons uciekli w dzikie góry Jamajki i zintegrowali się z tamtejszą społecznością Taino. Pierwotnie w stylu "jerk" gotowało się mięso dzika, a nacieranie mieszanką soli, ostrej papryki, ziela angielskiego i innych ziół miało na celu zachować jego świeżość mięsa na dłużej. Wkrótce ten sposób rozprzestrzenił się na całą wyspę, a w dzisiejszych czasach opiera się mniej na dziczyźnie czy wieprzowinie, a bardziej na drobiu. - "Jerking" daje też pole popisu dla wegetarian, ponieważ to świetny sposób na przyrządzanie warzyw - przekonuje gość Czwórki. - W ten sposób można też przyrządzać owoce morze i tradycyjne owoce.  

Posłuchaj także:

Sprawdź też
maken szajkowski fot ogonek pr4 11.2019 1200.jpg
"Serce Jamajki" - jamajska tradycja na srebrnym ekranie

Jednym z najsłynniejszych dań tradycyjnej kuchni jamajskiej jest Jamaican Jerk Chicken. Podstawową kwestią w przygotowywaniu tej potrawy, jest odpowiednio długie marynowanie kurczaka w pikantnej zalewie. Zaleca się robić to nawet do 48 godzin. Marynata składa się z wielu składników ale nie może zabraknąć w niej ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i oczywiście chilli, a także cebuli i dymki. Jerk Chicken najcześciej przyrządzany jest przez powolne pieczenie i zarazem wędzenie na grilu. - W warunkach domowych proponuję wykorzystać piekarnik albo patelnię grilową. Na początku musimy dokładnie zamknąć całą strukturę zamarynowanego mięsa, czyli usmażyć go na złoto, ale bez przypalania. Potem obniżamy temperaturę i pozwalamy mięsu "pykać" w piekarniku nawet 40 minut - radzi Tomek Królikowski. - Na skórce kurczaka karmelizuje się marynata i nadaje mu ziołowy smak i fajne, pikantne uderzenie. Danie przypomina trochę pikantną pieczeń z nutką orientu. Jerk Chicken to przysmak sam w sobie, ale zazwyczaj podawany jest z chlebem lubz karaibskimi pierogami.


Jamaican Jerk Chicken Jamaican Jerk Chicken

 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Tomek Królikowski (doradca kulinarny)

Data emisji: 27.03.2021

Godzina emisji: 17.15

kul


Czytaj także

Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2021 11:00
To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mielony z grilla na patyku. Jak przyrządzić čevapčići?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 11:00
Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych.
rozwiń zwiń