Pizza z fabryki samochodów. Jak smakuje danie z Detroit?
Pierwowzorem kurczaka po parmeńsku była oryginalna włoska potrawa - bakłażany po parmeńsku. Włoscy imigranci po przybyciu do Ameryki, gdzie mięso było o wiele bardziej dostępne niż we Włoszech, stworzyli tak zwaną parmigianę z kurczaka, ale pierwsze wzmianki na temat przepisu sięgają lat 50. XX wieku.
19:03 Czwórka/Nie na żarty - chicken parmigiana 27.06.2021.mp3 Marco Ghia z Włoskiej Akademii Kulinarnej opowiada o popularnym w USA daniu – chicken parmigiana (Nie-na żarty/Czwórka)
Chcken parmigiana znany również jako chicken parma lub chicken parmezan. - Ja używam nazwy chcken parmigiana, bo chicken parma pochodzi z angielskiego - mówi Marco Ghia z Włoskiej Akademii Kulinarnej. - W USA jest to danie ikona, pojawia się w wielu restauracjach i Amerykanie oraz włoscy emigranci nie wyobrażają sobie bez niego menu.
Przepis jest dość prosty - jest to kotlet z piersi kurczaka, rozbity tak, żeby był miękki i cienki, panierowany najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. - Smażymy na oliwie z oliwek, lub ulubionym tłuszczu, na chrupiąco. Polewany jest sosem marinara, czyli sosem pomidorowym z oregano i czosnkiem, na to kładziemy ser mozzarella, lub parmigiano reggiano - zdradza gość audycji. - Jeżeli dodamy mozzarellę, danie będzie miało nieco słodkawy posmak, dodając dojrzewający ser parmigiano, danie będzie ostrzejsze i bardziej intensywne w smaku. Wkładamy danie do piekarnika, żeby ser się roztopił. Można dodać świeże liście bazylii.
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu
Sprawdź także:
Jak się okazuje, danie nie pochodzi z Włoch, jest mariażem kultury włoskiej i amerykańskiej, a wymyślone zostało przez włoskich imigrantów w poprzednim wieku. - Nie jestem fanem podawania chrupkiego kotleta polanego sosem pomidorowym. We Włoszech, gdybym takie danie podał mojemu ojcu, to by go nie zjadł, jest to amerykańska wariacja na temat włoskiej kuchni - tłumaczy gość Czwórki. - Jedynym kotletem z sosem pomidorowym, jaki znam i który podawany jest we Włoszech, jest kotlet po bolońsku.
Źr. YouTube/New & Improved Chicken Parmesan - Chicken Parm Recipe
Chicken parmegiana jest często podawana w towarzystwie spaghetti. - Dla mnie jest to czysta herezja, ale w Ameryce często makarony są podawane jako dodatek do czegoś. We Włoszech coś takiego nie istnieje - wyjaśnia Marco Ghia. - Nikt nie je mięsa ani ryby jako głównego dania, z makaronem jako dodatkiem. Makaron we włoskiej kuchni zawsze jest prima sort. My jemy spaghetti z mulami, z ragout, makarony z gorgonzolą, ale zawsze jest makaron z czymś, a nie odwrotnie.
Danie jest popularne również w innych miejscach na świecie, wędrowało tam, gdzie włoscy emigranci. Znajdziemy je między innymi w restauracjach w Australii, Wielkiej Brytanii - czy Argentynie, gdzie zamiast kurczaka stosowana jest wołowina. W Polsce danie nie jest tak bardzo popularne, ale można zobaczyć je w filmach - choćby w serialu "Rodzina Soprano", gdzie bohaterowie jedzą chicken parmigiano.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Marco Ghia (Włoska Akademia Kulinarna)
Data emisji: 27.06.2021
Godzina emisji: 17.15
aw/kul