Meatball sandwich. Niecodzienna odsłona kanapki

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2022 10:00
Każdy z nas zna kanapki. Szykujemy je sobie na śniadanie, zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły, ratują nas w podróży. Mogą one być zwykłą kanapką z żółtym serem, ale mogą też, jak meatball sandwich, roztaczać przed nami całą gamę smaków. 
Meatball sandwich
Meatball sandwich Foto: Shutterstock/Charles Brutlag

Meatball sandwich to nic innego jak kanapka z kotlecikami w sosie pomidorowym. Świetnie nadaje się do niej bagietka lub inna podłużna bułka, której środek wypełniamy klopsikami w sosie pomidorowym. 

- Meatball to po polsku kanapka z klopsikami. Może polska nazwa tej kanapki nie porywa, czas jej przygotowania jest dość długi, ale smak, połączenia aromatów możemy dopasować do swoich upodobań - mówi Piotr Kuziela, szef kuchni. - Najważniejsze w tej kanapce jest dobre pieczywo. Myślę, że bagietka pszenna będzie tu dobrym wyborem. To pieczywo typowo francuskie, długo dojrzewające o niskiej zawartości drożdży, ma mega chrupiącą skórkę - dodaje. 

Kanapka meatball sandwich to pieczywo, klopsiki i sos pomidorowy zwany sosem marinara. -Do przygotowania tego sosu potrzebujemy: pomidorów pelati, czosnku, warzyw, tymianku, bazylii, oregano i cebuli - wymienia składniki mistrz kuchni. - Szklimy pokrojoną cebulę na patelni wraz z czosnkiem. Dodajemy pomidory, powoli wolno gotujemy, dodajemy zioła - opowiada. 

Do przygotowania klopsów Piotr Kuziela poleca wykorzystać dobrej jakości wołowinę, którą solimy, dodajemy do niej szczyptę cukru, sporo młotkowanego pieprzu, bułkę tartą, odrobinę mleka i ewentualnie jajko, choć niekoniecznie. -  Z tak przygotowanej masy formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, które odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie kulki smażymy na oliwie z drugiego tłoczenia, następnie zalewamy naszym sosem marinara - dodaje. 


Posłuchaj
14:33 czwórka nnż 27.08.2022.mp3 O meatball sandwich opowiada Piotr Kuziela, szef kuchni (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Typowa, klasyczna włoska kanapka meatball sandwich będzie opierała się na pieczywie, klopsach i sosie. Możemy rozwijać ten smak, dodając parmezan, bazylię, oliwę z oliwek, oliwki. - Tu nie musimy się ograniczać. W USA często taka kanapka jest zapiekana w piekarniku. Ciekawym dodatkiem do niej może być też odrobina pesto czy pulpy paprykowej - podpowiada gość Mateusza Kulika. 

Sprawdź także:

Skąd ta kanapka i "sub" w jej nazwie

Mówi się, że to danie to jedna z najlepszych kanapek na świecie, tak przynajmniej twierdzi jeden z bohaterów kultowego serialu "Przyjaciele" Joey Tribbiani. Piotr Kuziela zauważa, że nawet ten serialowy wątek podkreśla włoski rodowód tego dania. 

Inna nazwa meatball sandwich to "meatball sub" lub "meatball sub sandwich". "Sub" to skrót od angielskiego submarine, czyli łódź podwodna. - Długie bagietki trochę przypominają swym kształtem łodzie podwodne, a gdy włożymy w nie klopsy, to dodatkowo mamy okna - tłumaczy ekspert. 

Sprawdź także:

Zwykła kanapka to po prostu buła przekrojona wzdłuż, w którą wkładamy wędlinę. W tym kontekście meatball sandwich wcale nie odbiega od klasyki, a jest świetnym, nawet obiadowym daniem, w formie take away, a to duży atut. 


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Piotr Kuziela (szef kuchni)

Data emisji: 27.08.2022 

Godzina emisji: 17.15

pj

Czytaj także

Szparagi - dietetyczny afrodyzjak

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 15:00
Jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw to szparagi, gdy tylko się pojawiają to znak, że wiosna na dobre się zaczęła. Obok walorów smakowych mają dużo właściwości prozdrowotnych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co i jak jeść, by mieć czyste sumienie i dbać o planetę?

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2022 09:19
Produkcja żywności wpływa na zmiany klimatyczne. Codziennymi wyborami możemy spróbować walczyć z ociepleniem klimatu. Eksperci podpowiadają, by stawiać na lokalne produkty. 
rozwiń zwiń