Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"
Pho - zupa z tradycjami
Zupa powstała w północnym Wietnamie ok. 1900 roku. Na południu kraju rozsmakowano się w niej dopiero pół wieku później. Do USA, Europy i Kanady trafiła wraz z uchodźcami, gdzie szybko zdobyła dużą popularność. Świetnie rozgrzewa, ma wyrazisty smak i jest pożywna.
Nie jest to do końca wietnamski odpowiednik rosołu, ale między przepisami można wskazać kilka podobieństw. Jest to m.in. bulion, który podobnie, jak w przypadku polskiej zupy gotuje się kilka godzin, ale na bazie imbiru, kości wołowych, cebuli i wybranych dodatków.
Pożywny street food
Już w XX wieku wietnamski przysmak można było kupić od ulicznych sprzedawców. Na początku zupa była serwowana wyłącznie z wołowiną, później, w jej młodszej wariacji pojawił się też kurczak. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać więcej wyrazistych dodatków. Do garnka z pho trafiła kolendra, limonka, kiełki fasoli Mung oraz sos chili.
Linh Nguyen (Pho Kwadrat)
Zupa jest też wyjątkowo zdrowa. Zawiera błonnik, białko, oraz kolagen, a dzięki dodatkowi w postaci imbiru i czosnku ma działanie przeciwzapalne. O idealnym przepisie na pho opowiadała Linh Nguyen z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat.
Składniki:
- Kość wołowa
- Mięso wołowe
- Zielona część cebuli dymki
- Imbir
- Kolendra
- Sos rybny
- Sól
- Makaron ryżowy pho
Przygotowanie:
- Kość należy dokładnie umyć, przez ok. 10 minut, najlepiej we wrzątku. Wywar z kością gotujemy przez cztery godziny, po dwóch dodajemy do bulionu cebulę oraz imbir. Następnie mięso oraz przyprawy: sól i sos rybny, opcjonalnie anyż oraz kardamon i to właściwie tyle, zupa jest już gotowa - zdradzała goszcząca w studiu Czwórki szefowa kuchni Pho Kwadrat.
Jak podawać pho? Jakie świeże zioła najlepiej sprawdzą się w zupie? Na czym polega sekret jej smaku? Ile rodzajów tej zupy możemy spróbować i czym się od siebie różnią? Więcej na temat wietnamskiego przysmaku w nagraniu, w którym w kulinarnym ABC przygotowaliśmy tortillę.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Linh Nguyen z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat.
Data emisji: 7.12.2019
Godzina emisji: 17.16
ac