Z sycylijskiej kuchni na polski stół. Andrea Scarantino serwuje arancini
Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, która pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawa popularna jest w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach.
Najczęściej używane i najpopularniejsze ryby wykorzystywane do tego dania to: łosoś, tuńczyk, dorsz, lucjan, sola, okoń morski, ale można użyć także skorupiaki - krewetki i langustynki, czy mięczaki, na przykład przegrzebki albo ośmiornice, kałamarnice i mątwy.
Ceviche zwykle podawane jest wraz z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan, aby podkreślić smak.
Przepis na ceviche
Świeża ryba - corvina, łosoś albo tuńczyk
Czerwona cebula
Kolendra
Limonka i cytryna
Bataty
Awokado
Rukola
Sól
Rybę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i solimy. Dość obficie. Dodajemy cebulę, kolendrę i polewamy to skokiem z cytryny i limonki. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado i ugotowany batat. Na koniec obsypujemy rukolą. Teraz warto odczekać 5 minut aż cytrusy spowodują ścięcie się białka w rybie i można jeść.
Ceviche
Smacznego!
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Martin Gimenez Castro (szef kuchni Ceviche Bar)
Data emisji: 25.01.2020
Godzina emisji: 17.16
kul