Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska
Suche produkty mogą dłużej poleżeć, ale ich potencjał warto wykorzystać już teraz. Przepis na proste, szybkie i smaczne danie z makaronu zdradziła nam Sylwia Majcher, która prowadzi warsztaty Zero waste. - Przygotowanie sosu trwa tyle, ile samo ugotowanie pasty – tłumaczyła ekspert. I wymieniała: potrzebujemy 300 gram dowolnego makaronu, jednej cukinii, ząbku czosnku, dwóch łyżek pestek słonecznika, garści natki pietruszki, soku z cytryny, czterech łyżek oliwy, soli i pieprzu oraz kawałka sera pleśniowego.
ZOBACZ TAKŻE Jak zrobić pizzę z Chicago? >>>
Ceviche - z czym to się je?
- Makaron trzeba ugotować, a w tym czasie kroimy cukinię w kostkę, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy - poleca Sylwia Majcher. - Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podgrzewamy przez moment. Dodajemy pestki słonecznika i pokrojoną cukinię. Wszystko mieszamy i zostawiamy na trzy minuty, by składniki delikatnie się zarumieniły. Potem wciskamy sok z cytryny i dorzucamy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i wlewamy dwie łyżki wody, w której się gotował. Mieszamy i wykładamy wszystko na talerze. Każdą porcję warto posypać startym serem.
ZOBACZ TAKŻE Kuchnia sycylijska. Serwujemy arancini >>>
Jak tłumaczyła, pełna składników odżywczych i witamin jest także kasza, z której można przyrządzić pyszną i zdrową sałatkę, dodając do niej buraki. Potrzebujemy szklanki kaszy - może być jaglana, gryczana albo jęczmienna. Do tego burak, sok i skórka z pomarańczy, szczypta cynamonu, dwie łyżki orzechów włoskich, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy i łyżka świeżego lub suszonego tymianku. - Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry i przekładamy do miski. Z umytej i wyparzonej we wrzątku pomarańczy ścieramy skórkę, a sok wyciskamy do drugiej miseczki. Dodajemy musztardę, cynamon, oliwę, tymianek i czosnek. Wszystko to mieszamy, a do sosu dodajemy buraki i zostawiamy na kwadrans do marynowania. Buraki łączymy z ugotowaną kaszą, dodajemy sos, w którym się moczyły, a orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kaszę przekładamy na talerz i posypujemy ciepłymi orzechami.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Data emisji: 21.03.2020
Godzina emisji: 17.07
kd/ac