Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2023 10:15
- Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne.
Okonomiyaki
OkonomiyakiFoto: Shutterstock.com/TheNUshutter

Okonomiyaki to popularne w Japonii danie, w dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza "smaż, co chcesz". - Znajduje się tam mąka, jajka, japoński bulion dashi, czasem proszek do pieczenia, żeby był puszysty - opowiada gość audycji. - W zależności od tego jak go zrobimy, może to być omlet, naleśnik lub pizza.

Okonomiyaki jest jak bigos w polskiej kuchni, potrawa przygotowywana może być na wiele sposobów. W japońskich miastach spróbować można dania w przeróżnych wariantach - okonomiyaki z warzywami, wieprzowiną, okonomiyaki z kurczakiem, owocami morza, a nawet z dodatkiem makaronu.

- To jest też świetny sposób na sprzątanie lodówki. Możemy wykorzystać np. kawałki upieczonego kurczaka, warzywa i kawałki wędlin, tak aby przygotować pełnowartościowe danie - radzi rozmówca Mateusza Kulika.

Przepis:

Ciasto

jajka,

mąka pszenna,

bulion dashi, (lekko rybny smak, dostępny w sklepach azjatyckich), - można zastąpić go ew. wodą

biała kapusta

Wykonanie:

- Bazowym przepisem jest ciasto. Do środka dajemy drobno siekaną białą kapustę, reszta dodatków zależy od nas. Ważne, żeby znalazł się na wierzchu szczypiorek, który fajnie podkręca smak potrawy - tłumaczy youtuber. - Na górę możemy dać katsuobushi, czyli suszone płaty ryby bonito oraz nori, które cienko siekamy. Wcześniej możemy je przypalić palnikiem do crème brûlée, dzięki czemu są fajnie chrupiące.

W daniu ważny jest sos, który możemy przygotować sami. - Do tego potrzebujemy keczup, sos sojowy, miód lub cukier brązowy, sos worcester - opowiada gość Czwórki. - Mieszamy i uzyskujemy japońską wersję sosu barbecue. Na wierzchu dodatkowo powinien znaleźć się japoński majonez kewpie. Dzięki połączeniu tych składników otrzymujemy na talerzu smak umami, czyli prawdziwą bombę smakową, która rozkosznie eksploduje w ustach.  


Źr. Youtube/Umami


Okonomiyaki w Japonii stało się popularne po drugiej wojnie światowej. Serwowane jest tam na dwa sposoby: w stylu styl Osaka i Hiroshima. - W stylu Osaka do ciasta dodajemy wszystkie składniki i smażymy wszystko na raz - tłumaczy Dawid Brzeziński. - Hiroshima wyróżnia się tym, że smaży się mniejsze placuszki z samego ciasta, a na górę daje się przesmażone składniki.


Posłuchaj
12:53 CZWORKA/Nie na-żarty - okonomiyaki 07.01.2023.mp3 Daniel Brzeziński, szef kuchni opowiada jak przyrządzić Okonomiyaki (Nie na-żarty/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Daniel Brzeziński (autor kanału na "Umami", szef kuchni)

Data emisji: 07.01.2023 

Godzina emisji: 17.15

aw/kul


Czytaj także

Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 17:28
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2022 12:20
Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. 
rozwiń zwiń