Okonomiyaki to popularne w Japonii danie, w dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza "smaż, co chcesz". - Znajduje się tam mąka, jajka, japoński bulion dashi, czasem proszek do pieczenia, żeby był puszysty - opowiada gość audycji. - W zależności od tego jak go zrobimy, może to być omlet, naleśnik lub pizza.
Okonomiyaki jest jak bigos w polskiej kuchni, potrawa przygotowywana może być na wiele sposobów. W japońskich miastach spróbować można dania w przeróżnych wariantach - okonomiyaki z warzywami, wieprzowiną, okonomiyaki z kurczakiem, owocami morza, a nawet z dodatkiem makaronu.
- To jest też świetny sposób na sprzątanie lodówki. Możemy wykorzystać np. kawałki upieczonego kurczaka, warzywa i kawałki wędlin, tak aby przygotować pełnowartościowe danie - radzi rozmówca Mateusza Kulika.
Przepis:
Ciasto
jajka,
mąka pszenna,
bulion dashi, (lekko rybny smak, dostępny w sklepach azjatyckich), - można zastąpić go ew. wodą
biała kapusta
Wykonanie:
- Bazowym przepisem jest ciasto. Do środka dajemy drobno siekaną białą kapustę, reszta dodatków zależy od nas. Ważne, żeby znalazł się na wierzchu szczypiorek, który fajnie podkręca smak potrawy - tłumaczy youtuber. - Na górę możemy dać katsuobushi, czyli suszone płaty ryby bonito oraz nori, które cienko siekamy. Wcześniej możemy je przypalić palnikiem do crème brûlée, dzięki czemu są fajnie chrupiące.
W daniu ważny jest sos, który możemy przygotować sami. - Do tego potrzebujemy keczup, sos sojowy, miód lub cukier brązowy, sos worcester - opowiada gość Czwórki. - Mieszamy i uzyskujemy japońską wersję sosu barbecue. Na wierzchu dodatkowo powinien znaleźć się japoński majonez kewpie. Dzięki połączeniu tych składników otrzymujemy na talerzu smak umami, czyli prawdziwą bombę smakową, która rozkosznie eksploduje w ustach.
Źr. Youtube/Umami
Okonomiyaki w Japonii stało się popularne po drugiej wojnie światowej. Serwowane jest tam na dwa sposoby: w stylu styl Osaka i Hiroshima. - W stylu Osaka do ciasta dodajemy wszystkie składniki i smażymy wszystko na raz - tłumaczy Dawid Brzeziński. - Hiroshima wyróżnia się tym, że smaży się mniejsze placuszki z samego ciasta, a na górę daje się przesmażone składniki.
12:53 CZWORKA/Nie na-żarty - okonomiyaki 07.01.2023.mp3 Daniel Brzeziński, szef kuchni opowiada jak przyrządzić Okonomiyaki (Nie na-żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Daniel Brzeziński (autor kanału na "Umami", szef kuchni)
Data emisji: 07.01.2023
Godzina emisji: 17.15
aw/kul