- Co dziesiąty Polak przyznaje, że wyrzuca jedzenie po świętach
- Planowanie zakupów to pierwszy krok do niemarnowania jedzenia
- Z resztek gotuje się wyobraźnią, a nie umiejętnościami
- Porządek w lodówce i odpowiednie jej użytkowane sprzyjają idei zero waste
- Jestem zwolenniczką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - przekonuje edukatorka ekologiczna Sylwia Majcher. - W okresie świąteczno-noworocznym możemy więc mówić o klęsce urodzaju, bo resztek mamy sporo, gorzej z pomysłami, jak je wykorzystać.
Mięso zjedz dziś, bigos w sylwestra, a pierogi… na Wielkanoc
W Polsce rocznie prawie 5 mln ton żywności ląduje w koszu, z czego 60 proc. marnuje się w naszych domach. Co dziesiąty Polak przyznaje, że po świętach wyrzuca około 2 kg jedzenia. - Tymczasem bigos, jeśli był przechowywany w lodówce, będzie smakował nam także w sylwestra. Możemy go też zamrozić albo zapasteryzować w słoikach - radzi ekspertka. - Z mięsa możemy sobie zrobić amerykańską kanapkę na chrupiącym pieczywie z piklami. Możemy też zmielić resztki, które nam zostały, i zrobić z tego sos.
Pierogi z kapustą i grzybami też możemy zamrozić albo zapiec - w żaroodpornym naczyniu, z dodatkiem oliwy truflowej, która podbije smak kapusty i grzybów, i ze świeżymi ziołami, np. miętą, i z rozdrobionymi orzechami. Jeśli jednak zdecydujemy się je zamrozić, należy pamiętać, żeby najpierw ułożyć je na tacce i tak zamrozić, a następnie z tacki przełożyć do woreczka lub pudełka, dzięki czemu nie będą posklejane. Pierogi w zamrażarce możemy przechowywać około pół roku. - Smażoną rybę oczywiście też można zamrozić, ale po rozmrożeniu nie będzie już ona taka chrupka - przypomina gość Czwórki. - Taką rybę możemy przygotować w marynacie pomidorowej, do przygotowania której będą potrzebne: pulpa pomidorowa, marchewka, pietruszka oraz przyprawy - goździki, cynamon - dodaje.
14:28 CZWÓRKA Dajesz rade - lodowka 29.12.2021.mp3 Feng-shui w lodówce. Zrób porządek i nie marnuj jedzenia (Dajesz radę/Czwórka)
Tiramisu z piernika i ciasto w formie grzanki
Dużym wyzwaniem są też świąteczne ciasta, których świeżość trudno zachować. - Większość z nich z powodzeniem możemy zamrozić, np. sernik i wszystkie te bez śmietanowych kremów - podpowiada rozmówczyni Marty Hoppe. - Możemy też ciasta podać w formie grzanek francuskich. Obtoczyć w jajku, podsmażyć na patelni, można oprószyć cynamonem i cukrem - w stylu portugalskim. Natomiast pierniczki będą świetną bazą do tiramisu. Trzeba je pokruszyć, nasączyć kawą i przełożyć śmietaną lub serkiem. Testowałam ten przepis w ubiegłym roku i zdał egzamin.
Lodówka w roli głównej
- Odpowiednie ustawienie lodówki oraz ilość jedzenia, którą do niej włożymy, mają wpływ na to, jak urządzenie będzie funkcjonować - podkreśla Sylwia Majcher. - Półki nie powinny być przeładowane, a między produktami musi być przepływ powietrza. Kiedy będą się one stykały, szybciej zaczną się psuć. Dobrze jest też na jednej z półek ułożyć jedzenie, które musimy wykorzystać najszybciej. Równie ważne jest ustawianie produktów na odpowiednich półkach. - Na górze, gdzie jest chłodno, trzymamy nabiał. Na środkowej półce - mięso i wędliny, najlepiej w szklanych pojemnikach, a nie w folii. I dbamy o to, żeby lodówka była czysta. Namawiam do tego, by myć ją równie często co toaletę - podkreśla gość Czwórki.
Sprawdź także:
Jak zacząć mądrze planować święta, by nie marnować jedzenia / Zakład Utylizacyjny w Gdańsku
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Sylwia Majcher (edukatorka ekologiczna, dziennikarka, autorka książek)
Data emisji: 29.12.2021
Godzina emisji: 14.10
kul