Zero waste w kuchni. Jak zaoszczędzić 2 tysiące złotych?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2019 21:50
16 października startuje kampania społeczna #KochajJedzenie towarzysząca największemu festiwalowi kulinarnemu w Polsce Restaurant Week. Jej celem jest ograniczenie marnowania żywności na co dzień.
Audio
  • Jak nie marnować jedzenia? (Ratujemy świat/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Indre Pau

 W ramach kampanii przygotowano siedem zasad miłości do jedzenia: 

  1. Szanuj jedzenie - przechowuj świadomie i mądrze
  2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
  3. Kupuj z sercem - mniej i częściej
  4. Nie wyrzucaj - produkty, które nadają się do spożycia zamrażaj, susz, rób z nich koktajle
  5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi np. poprzez Banki Żywności
  6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
  7. Nie marnuj - uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu i rezerwacjami online

Czytaj także
Greta Thunberg 1200.jpg
Czy młodzi aktywiści uratują świat?

Okazuje się, że 1/3 problemów klimatycznych jest związana z nieracjonalnym gospodarowaniem żywnością. - Prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie i to się nie zmienia na lepsze - mówi Sylwia Romańczak z Federacji Polskich Banków Żywności. - Nadal najczęstszym powodem jest utrata terminu ważności, ale prawda jest taka, że równie często wyrzucamy świeże produkty: pieczywo, wędlinę i warzywa. Miesięcznie tracimy w ten sposób nawet dwa tysiące złotych - dodaje i tłumaczy jak należy czytać etykiety na opakowaniach artykułów spożywczych.

Czytaj także
wybieg pokaz moda 1200.jpg
Fast Fashion Fed. Artyści łączą siły w wojnie ze śmieciami

Maciek Żakowski tłumaczy natomiast na czym polega nieracjonalność ekonomiczna i jedzeniowa w restauracjach. - Średniej wielkości restauracja w Warszawie rocznie wyrzuca jedzenie za mniej więcej pół miliona złotych. W ramach Restaurant Week wprowadziliśmy rezerwację, w ramach której goście nie tylko informują nas na ile osób mamy przygotować stolik, ale też wcześniej wybierają menu - mówi gość Czwórki.

W audycji przyglądamy się też akcji organizowanej na warszawskim bazarku na Wolumenie, gdzie niesprzedane, "piękne inaczej" warzywa i owoce są rozdawane chętnym za darmo. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Kasia Dydo

Goście: Sylwia Romańczak (Federacja Polskich Banków Żywności), Maciek Żakowski (współorganizator kampanii #KochajJedzenie i festiwalu Restaurant Week)

Data emisji: 15.10.2019

Godzina emisji: 14.18

kul

Czytaj także

Czy weganizm uratuje planetę?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2019 10:39
Kanada, Nowa Zelandia, Holandia i Australia zawarły Vegan World Alliance. Będą promować weganizm na całym świecie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wegetarianizm, weganizm - jak zmiany klimatu wpływają na to, co jemy?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2019 21:25
Tofucznica, sernik z ziemniaka czy brownie z fasoli. To tylko przykłady wegańskich nowości, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Coraz więcej wprowadzają ich też sieci fast foodowe, oferując wegetariańskie burgery i twistery bez mięsa.
rozwiń zwiń