Logo Polskiego Radia
Jedynka
migrator migrator 11.02.2009

Kolejna porcja porad dla biegaczy

Bieganie na nartach po dobrym opanowaniu techniki smakuje jak lekki taniec, tak że warto, polecam.

Wiesław Molak: Przenosimy się na naszą Polanę Jakuszycką. Do Biegu Piastów pozostał niecały miesiąc. Kolejne rady dla biegaczy.

*

Wojciech Gawor: Biegam na nartach, bo mi się to bardzo podoba. Biegam od dziecka i tak zostało aż do tej pory. (...) Biegałem zawsze amatorsko, 16 razy startowałem w Biegu Piastów tutaj, na Polanie Jakuszyckiej oraz w wielu innych biegach amatorskich u nas w kraju. Czy osiągnięcia? Nie ma co mówić, jakieś były, ale niewielkie.

Justyna Koć: Jak się pan przygotowuje do biegów?

W.G.: Żmudna, ciężka praca w lecie, intensywne treningi, potem wiadomo, że okres przygotowawczy jesienią. No i sama zima już jako okres startowy. Na pewno dieta jest bardzo istotna i trzeba tego pilnować, potem ona procentuje na każdych zawodach, na każdym dystansie. Ciężka praca przede wszystkim tylko i wyłącznie.

J.K.: To dlaczego taki sport, skoro to jest ciężka praca?

W.G.: Bieganie na nartach po dobrym opanowaniu techniki smakuje jak lekki taniec, tak że warto, polecam.