Ewolucja to nie kwestia wyboru, ale przetrwały gatunki posiadające większy mózg. Na jego dynamiczny rozwój wpływ miała zmiana diety Michał Kuźmiński
- Ewolucja w kuchni, to, w jaki sposób i co jemy silnie wpłynęło na naszą ewolucję. Istnieje bardzo ciekawa teoria, która opowiada w jaki sposób gotowanie pomogło nam wyewoluować do tej postaci, którą teraz jesteśmy. Drugą stroną tej klamry jest pytanie o przyszłość. Czyli jak doświadczenia bycia człowiekiem eksperymentującym w kuchni, gotującym wpłynie na to, jakimi ludźmi będziemy w przyszłości i czy wyniesiemy nasze kulinarne tradycje poza naszą planetę - opowiadał gość Czwórki.
Czy to gotowanie sprawiło, że staliśmy się homo sapiens? Jakie funkcje oprócz zaspakajania głodu spełniało przygotowywanie posiłków? Kiedy stało się częścią naszej kultury? I dlaczego na pokładzie statku kosmicznego nie może zabraknąć chrzanu? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Michał Kuźmiński (autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej", wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego")
Data emisji: 8.01.2019
Godzina emisji: 8.15
ac/pj