- Zupy to świetny, jednogarnkowy posiłek na śniadanie. Jestem fanką bardziej sycących śniadań, zamiast lekkich owsianek czy koktajli - mówiła Monika Mrozowska. - W okresie jesienno-zimowym zupy są u mnie w domu na porządku dziennym. Wiosną i latem także zjedzenie ciepłego posiłku rano także świetnie się sprawdza.
Najnowsza książka Mrozowskiej to 70 przepisów na zupy o mocy odchudzającej, uodparniającej i regenerującej. – Staram się, by moje zupy były treściwe. Szukając przepisów, inspirowałam się kulinariami całego świata: szukałam perełek kuchni wietnamskiej, węgierskiej, chorwackiej czy ukraińskiej – mówiła rozmówczyni Kamili Dębczak. - Znajdowałam ciekawe przepisy i zmieniałam je tak, by były zgodne z moimi przekonaniami. Jeśli więc dana zupa zawierała mięso, usuwałam je, zastępując innymi składnikami. Dzięki temu także sporo się nauczyłam.
Czym zaskoczy swoich czytelników Morozowska w książce "Zupy moc" i które przepisy są według niej najbardziej smaczne? Które zupy mają działanie wychładzające dla organizmu, a jakie składniki wzmacniają naszą odporność? I jak do zup przekonać dzieci? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamila Dębczak
Gość: Monika Mrozowska (autorka książki "Zupy moc", aktorka)
Data emisji: 14.05.2018
Godzina emisji: 8.15
kd/jp