Zupa pietruszkowa
O ile natka pietruszki zadomowiła się w polskiej spiżarni, o tyle korzeń ciągle traktowany jest po macoszemu. Tymczasem to warzywo posiada właściwości i lecznicze, i odżywcze. Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W korzeniu można też znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego.
W audycji Marcin Molik opowiada o nietypowych daniach z pietruszki i podaje przepis na krem pietruszkowy z wanilią i z chili.
Przepis na krem pietruszkowy z wanilią i chili
Składniki:
Korzeń pietruszki
Cebula, czosnek, chili, wanilia
Pietruszkę obieramy i pieczemy w piekarniku. Kroimy i wrzucamy do garnka. Przesmażamy z cebulą, czosnkiem i gotujemy w mleku ok. 20 minut. Dodajemy laskę wanilii. Miksujemy zupę z niewielką ilością masła i przecieramy przez gęste sito. Podajemy z kroplą oleju i chili.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Marcin Molik (autor książki "Jak smakuje rok")
Data emisji: 28.12.2019
Godzina emisji: 17.16
kul