"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
- Taco birria to po prostu taco mięsne. To rodzaj gulaszu, bardzo długo duszonego - tłumaczył Tomasz Woźniak, trendsetter kulinarny. Birria może powstać na bazi jagnięciny, baraniny, a nawet wołowiny czy wieprzowiny. Można użyć także koziny.
16:29 2020_11_14-17-15-49_PR4_Birria.mp3 Jak przygotować birria tacos w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)
Wyłowione z gulaszu kawałki mięsa rozszarpuje się, zawija w tortillę podsmażaną z serem, później tak nadziany placek macza się w sosie. - Taco wywodzi się z kuchni ludzi biednych, więc składa się z prostych składników - tłumaczył gość Czwórki, i jak podkreślał, przepis na ten rodzaj taco także nie jest trudny.
Wiele odmian i historii burrito. Zawsze cudowny smak
Zobacz także:
- Tortille można kupić, choć w naszym kraju ciężko znaleźć tak niewielki rozmiar - mówił ekspert. - Mięso dobrze jest długo dusić, dodając paprykę, cebulę, pozostałe przyprawy do meksykańskiego smaku. Dolewamy wody i dusimy, aż powstanie sos, a mięso zacznie się niemal rozpadać - podkreślał Tomasz Woźniak. - Gdy mięso już kruszy nam się pod naciskiem widelca, drobimy je na maleńkie kawałeczki i umieszczamy w tortilli. Dodajemy starty ser. W Meksyku używa się sera podobnego do jasnej mozarelli. Całość składamy na pół i podajemy z sosami typu salsa, a także kawałkami limonki - tłumaczył Tomasz Woźniak.
Czytaj także:
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"
To danie, soczyste, chrupiące i pełne meksykańskiego smaku, podbiło serca internautów. - Tortille nasiąkają sosem, dzięki czemu świetnie wyglądają w serwisach społecznościowych, ich zdjęcia pobudzają nasze zmysły - mówił gość Czwórki. - Odzwierciedlają także całą meksykańską kulturę, ludzi, którzy lubią się cieszyć życiem, dobrze bawić i dobrze zjeść.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Tomasz Woźniak (trendsetter kulinarny)
Data emisji: 14.11.2020
Godzina emisji: 17.14
kd