Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago
Pizza ze stolicy techno i motoryzacji
To co wyróżnia potrawę na tle innych "placków z dodatkami" to kolejność nakładania składników: pepperoni, potem ser i na koniec sos pomidorowy. Potem nadanie kształtu. Pierwsze pizze w Detroit były wypiekane na blachach z błękitnej stali, których używano jako tac na części samochodowe. Stąd ich prostokątny kształt. - To danie jest także bliskie naszej tradycji kulinarnej, bo nawiązuje do lat 90. ubiegłego wieku, kiedy to nasi rodzice wypiekali pierwsze pizze - śmieje się kucharz Adrian Wiśniewski. - W każdym razie smak obu jest bardzo podobny.
17:17 [CZWORKA]Nie na zarty 19 grudzień 2020 pizza detroit.mp3 Pizza z Detroit - jak zrobić ją w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)
Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji
Ciasto jak u mamy
Sposób przygotowania jest również podobny. Najpierw trzeba zagnieść drożdżowe ciasto i poczekać aż wyrośnie. Blachę należy obficie nasmarować oliwą, potem delikatnie przełożyć do niej ciasto i delikatnie ugnieść je w celu równomiernego rozciągnięcia na całą powierzchnię blachy. Zafoliować i odstawić do lodówki na kolejne 2-4 godziny, a najlepiej na całą dobę. - Im ciasto dłużej wyrasta, tym więcej w nim "bąbli" i jest bardziej puszyste - podkreśla gość Czwórki. - To, co jeszcze różni pizzę z Detroit od innych to sos pomidorowy, który nakładany jest na wierzch, często już po wypieku.
DETROIT STYLE DEEP DISH PIZZA | Ooni Pro Oven / Kitchen & Craft
Smak na krawędzi
Sekret pizzy z Detroit kryje się w skarmelizowanych brzegach. Te zaś powstają w skutek rozpuszczania się sera brick cheese z Wisconsin. Jest on uformowany w kształcie dużej cegły, ma kolor jasno żółty lub biały, słodki i łagodny zapach, który zmienia się w mocniejszy gdy ser dojrzewa, łatwo się kruszy. - Możemy użyć też zamiennika, czyli sera typu cheddar. On też się karmelizuje. Gorzej już jest z klasyczną mozzarellą - podpowiada rozmówca Mateusza Kulika.
Posłuchaj także:
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. przez 15-18 minut, aż ser zacznie brązowieć na środku i robić się ciemnobrązowy przy brzegach. Po wyciągnięciu z piekarnika nożem należy "wyciąć" ciasto z blachy przy krawędziach.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Adrian Wiśniewski (pizzeria Big Adriano)
Data emisji: 19.12.2020
Godzina emisji: 17.16
kul