Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 30.06.2017

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
Posłuchaj
  • O posiłkach w sadze o Harrym Potterze i ich roli w życiu młodego czarodzieja mówi Maja Margasińska (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

michał bryś pap 1200.jpg
Michał Bryś i jego kuchnia jak muzyka The Rolling Stones

Jak się okazuje, to nieprawda, że uczniowie Hogwartu jedli wyłącznie czekoladowe, uciekające żaby, fasolki wszystkich smaków, cukrowe pióra, czy tradycyjne zapiekanki. Na kartach powieści J. K. Rowling można natrafić zarówno na klasyczne dania brytyjskiej kuchni, jak i wymyślone smakołyki. Niemal każdy z nich jest bardzo dokładnie opisany, a zabiegi te - jak podkreślała Margasińska - Rowling stosuje celowo. - Przed okresem szkolnym posiłki Harry’ego nie były wyszukane, jadł biednie. Kuchnia Hogwartu to w jego życiu nowa jakość, a to co go tu spotyka, jest ucztą. Poza tym wspólne posiłki w szkole łączą i świadczą o tym, że Hogwart to prawdziwy dom, a uczniowie i nauczyciele są rodziną, mimo wewnętrznych niesnasek - mówiła Margasińska.

A jaki wpływ na życie Harry’ego mają potrawy przygotowywane przez Molly Wesley i wspólne posiłki z jej rodziną? Jak przygotowywane są śniadania jedzone w Hogwarcie i które z tych posiłków da się zrobić w rzeczywistości? Czym jeszcze zaskakuje nas hogwartowa kuchnia? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (pisarka)

Data audycji: 2.07.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz